Нови Сад је данас европска престоница пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
56 посета

У Новом Саду ће од данас до 23. маја бити одржан 91. међународни пољопривредни сајам, на којем ће се представити 1.200 излагача из Србије и још око 40 земаља.

Сајам је отворио Премијер Србије Милош Вучевић отворио и том приликом рекао да је та манифестација дубоко укорењена у Нови Сад.

Вучевић је додао да је буџет за пољопривреду у односу на 2012. годину увећан 3,5 пута. „Мислим да је важна ствар да је партнер овогодишњег сајма ЕУ јер је то снажна порука да не добијамо само поруке шта треба да урадимо него да покажемо и шта Европска унија има и доноси на корист нашим грађанима и да то нису протоколи већ ствари које мењају живот на боље. Пољопривреда је дубоко укорењена у Србији и то је битно за свеукупну економију. Ми неке ствари морамо да поправимо, али постоји воља са стране ЕУ комисије да се добре и велике ствари реализују у Србији и то јесу европске вредности“, казао је Вучевић.

Министар Александар Мартиновић на штанду ЕУ

Европска унија је овогодишњи партнер Пољопривредног сајма, а према речима комесара ЕУ за пољопривреду Јануша Војчеховског Србија ће имати користи кад буде део пољопривредне ЕУ породице. „Сајам има дугу традицију јер окупља људе да разговарају о пољопривреди. Ова година је посебно значајна јер је Европска унија партнер. За мене као комесара ово је сјајна прилика да будемо раме уз раме у нечему што је важно свима нама јер пољопривреда је део живота од ког сви зависимо. Овај сектор се суочава са растућим притисцима и мора да одговара на нове изазове“, казао је Војчеховски.

 

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да је Пољопривредни сајам један од светски познатих симбола Новог Сада. „За све нас је важно да сајам и ове године прати светске трендове и оправдава своју величину. Посебно ме радује што поред подршке Покрајинске владе, овај 91. пољопривредни сајам има снажну подршку Европске уније. Развој пољопривредне производње међу највишим је приоритетима нове покрајинске владе“, казала је Гојковић. Према речима градоначелника Града Новог Сада Милана Ђурића, са захвалношћу треба помињати све оне који су себе уградили у Нови Сад и дали свој допринос сајму. „Зато се захваљујем Милошу Вучевићу, а мени је остало да наставим његова велика дела. То је позив да јачамо и Нови Сад и сајам и да то буде место окупљања породица са вером у нашу светлу будућност, казао је Ђурић.

Како су најавили организатори манифестације, током шест дана посетиоцима ће на Новосадском сајму бити представљена најсавременија техничка и технолошка достигнућа и примена науке у пољопривреди. Најзначајније целине ове највеће приредбе и агробизнис догађаја у овом делу Европе биће изложбе пољопривредне механизације, стоке, органских производа, али и различити стручни, пословни и научни скупови. Биће организовано и оцењивање квалитета производа и услуга. Земља партнер 91. међународног пољопривредног сајма је Европска унија.

Током свих шест дана биће одржан велики број стручних и пословних конференција, форума и презентација. Посетиоце очекују и Дан сточара, Дан воћара, Дан житара, Дан добављача − Агробизнис 2024, као и конференције Одржива аграрна производња 2024. и Обновљиви извори енергије и одржива пољопривреда из перспективе корисника. Комисије Новосадског сајма оцењиваће квалитет око 30 робних група. Радно време сајма током свих шест дана је од 9 до 19 часова. Цена појединачне улазнице је 800 динара, групне коштају 600 динара по особи, а за колективне посете ђака и студената, као и деце од седам до 14 година и пензионере, улазница је 400 динара.

У среду, 22. маја, породични је дан и тада ће цела породица с децом до 14 година, без обзира на то колико их има, моћи да посети сајам с једном купљеном улазницом по цени од 800 динара.

И ове године припремљена је поклон-игра, а све купљене улазнице су и купони за учествовање у њој. Најсрећнијег посетиоца очекује трактор “џон дир 5045д”.

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

Оставите коментар