Нове технологије у српском аграру

Аутор: draganadpetrovic
309 посета

Иницијатива Дигитална Србија представила је серију бесплатних видео курсева „Употреба напредне технологије у пољопривреди”, намењених произвођачима, али и свима које ова област занима.

Овај видео материјал се налази на платформи agrokursevi.rs, а реализован је у сарадњи са Институтом Биосенс из Новог Сада и уз подршку УСАИД-а и Организације за храну и пољопривреду УН (ФАО).

Тадеј Курепа из Дигиталне Србије рекао је за Танјуг да свако може да се региструје на платформи агрокурсеви.рс и бесплатно одслуша курс, како би се упознао са новим технологијама у пољопривреди, као што су коришћење сензора, дронова, робота, сателита и о томе како се све то међусобно комбинује.
„Курс може да користи свим пољопривредницима, јер се у Биосенсу налази сажето знање и стручност у области која повезује науку и пољопривреду и они праве различита технолошка решења која примењују на терену”, рекао је Курепа.

Додао је да су чланови Дигиталне Србије пре неколико дана на скупу у Мокрину, где се реализује пројекат „Дигитално село”, видели да пољопривредници који користе Биосенсову апликацију „Агросенс”, већ користе сензоре и другу савремену опрему и сателитске снимке којима значајно унапређују производњу.

„Курс ‘Употреба напредне технологије у пољопривреди’ је практичан. Држе га људи из Биосенса, истраживачи, предавачи на факултетима који су успели да у петнаестак лекција од по 15 минута, што укупно траје четири сата, представе најновије технологије у пољопривреди, укључуцјухи вештачку интелигенцију и савремену механизацију”, рекао је Курепа.

Навео је да су, између осталог, садржај курсева могућност постављања сензора за влажност и састав земљишта на њивама, како би се обезбедило наводњавање и прихрана само оних делова парцела којима је то потребно, чиме се сигурно добија већи принос и смањују трошкови производње.

Илустрација: И у Србији се све више користе сензори и друга савремена опрема за унапређење пољопривреде

Курепа је додао да је Дигитална Србија направила низ других курсева и отворених водича, који могу да користе људи без претходног знања и искуства у области информатичких технологија, како би лакше разумели савремене технологије.

„Направили смо низ водича за увод у тему вештачке интелигенције, у блокчејн, направили смо увод у финтек, што је комбинација програмирања и финансија, водич како до посла у ИТ-ју, намењен онима који нису из те струке, него се баве најразличитијим пословима попут маркетинга, финансија, продаје и људски ресурса, јер су они све траженији како се ИТ сектор развија. Са Нордеус фондацијом смо направили увод у гејминг”, прецизирао је Курепа.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/518224/poljoprivreda-kurs-kompjuter

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар