Није питање да ли ће већ колико ће поскупети храна због невремена

Аутор: draganadpetrovic
231 посета

Суперћелијска олуја, град, јака киша, све што нас је погодило ових дана оставило је значајне последице по пољопривредну производњу.

Сви се сада питају да ли ће се ових дана то одразити на цене хране. Неки верују да штета није толика да ће довести до поскупљења, други пак сматрају да ће да цене значајно скоче.И једни и други имају своје аргументе, први да је доста производа ипак спасено и побрано на време или пожњевено, а они други истичу да је у већем делу земље причињена немерљива штета на културама које су сада у пуном роду од кукуруза и сунцокрета, преко парађза, лука, па до јабука и шљива.
– Последице снажног невремена ће се, нажалост, одразити на малопродајне цене хране, које ће пре свега расти на пијацама, а вероватно и у трговинама. Неће то бити неко велико поскупљење, али биће га, јер олујом и градом није погођена цела земља. Пољопривреда ће дефинитивно подбацити, а то ће се одразити и на раст БДП. И приноси пшенице су неуједначени, а то утиче, рецимо, на цену брашна – каже за Курир проф. др Љубодраг Савић са Економског факултета:

– Непогоде ће пре свега знатно утицати на људе који се баве пољопривредом. Сељак је највећа жртва. И није ово штета само за ову годину, већ и за наредну, јер су уништене и заштитне мреже, изломљене су гране воћака – каже Савић.

Извор: https://biznis.kurir.rs/novcanik/4203524/da-li-ce-poskupeti-hrana-posle-nevremena

Srodni tekstovi

Оставите коментар