Никола Паскаш: млеко кошта 45 динара

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

Аутор: Gdjakovic
349 посета

СОМБОР – „Стање у сточарству Србије и како даље“ била је тема састанка у Сомбору, који је окупио значајан број сточара из Сомбора и околине, где су изнети конкретни проблеми. Наглашено је да су актуелни светски економски поремећаји, међународни политички односи и вишедеценијски проблеми који нису решавани адекватно допринели данашњој кризи у сточарству, стога све стране овог дијалога очекују да мере буду донете и спроведене што пре.

Потребно је донети низ мера како би се зауставило гашење сточасртва узимајући у обзир чињеницу да је пад броја грла вишедеценијскИ проблем. Стога треба побољшати аграрну политику и помоћи мале произвођаче, оцењују фармери, који кажу да се проблеми гомилају годинама.

„Цена млека је 45 динара, рачунице нема како би покрили трошкове“, каже фармер из Сомбора Никола Паскаш.

„Као што кажу да је репа краљица ратарства, млекарство је краљица сточарства. Решење мора бити дугорочно и свеобухватно“ наводи Павле Фирањ, фармер из Сомбора.

Разговори са пољопривредницима и сточарима су интензивни и очекују се конкретне мере за очување сточног фонда.

Колико кошта увозни, а колико домаћи качкаваљ?

„Много тога се увози, много је било онога што је допринело оваквој ситуацији, али надамо се и да ће Министарство пољопривреде уважити све наше предлоге или макар већину и да ћемо се наставити бавити сточарском производњом“, очекује Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство ПКС:

Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољоприовреде тврди да ће очување сточног фонда и успостављање баланса између произвођача, прерађивача и потрошача допринети равнотежи на тржишту.

„Да нема несташица хране и да производи буду доступни сваком јесте нешто чиме ћемо се озбиљно бавити у наредном периоду“, истиче секретарка Голубовић.

„Без јаког сточарства и млечног говедарства немамо ни озбиљне ратарске производње, нарочито у наводњавању“, подсећа Владимир Сабадош, директор Пољопривредне стручне службе Сомбор.

За очекивати је да ће иницијативе из привреде допринети заједничком превазилажењу проблема у сточарству чиме ће се зауставити дугогодишњи негативан биланс у производњи меса и млека као основних животних намирница.

Фото: Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/stanje-u-stocarstvu-srbije-i-kako-dalje-tema-sastanka-u-somboru_1424975.html

Srodni tekstovi

2 коментари

Slobodanka Kunić 9. март 2023. - 18:28

Kako kažete da je 45 dinara, kad mleko košta 37 dinara.

Одговори
Slobodanka Kunić 9. март 2023. - 18:35

Kako mleko košta 45 dinara kad košta 37 dinara mi dobijamo na Bukovcu

Одговори

Оставите коментар