Некад су сматране за будућност, данас су вертикалне фарме у проблему

Аутор: draganadpetrovic
307 посета

До недавно, вертикална пољопривреда је деловала незаустављиво. Технологија је требало да убрза једну од најстаријих индустрија на свету, а револуција је требало да почне са зеленом салатом. Међутим, шта се ту десило?

У складишту се узгаја зелениш у послужавницима уредно сложеним у редовима испод ЛЕД диода – тако је зелену салату производила америчка компанија „AeroFarms“, која је сматрала себе једним од лидера у индустрији.

„Толико смо изнад свих осталих у овој технологији“, хвалио се извршни директор Дејвид Розенберг за New Yorker 2017. „Биће потребне године да остатак света ухвати корак.“
Уместо тога, тешка времена сустигла су „AeroFarms“. У јуну је фирма поднела захтев за заштиту од банкрота у САД-у, а Розенберг је поднео оставку.

Све је то део „ресетовања“ или „заокрета“, инсистира суоснивач и директор маркетинга Марк Ошима: „Производимо и испоручујемо производе свакодневно“.

Али у последње време, „AeroFarms“ се борио да пронађе инвеститоре који би подстакли њихове велике амбиције. „Новца једноставно није било“, признаје Ошима.

Бројне друге вертикалне фарме упале су у проблеме последњих месеци. Француска фирма „Agricool“ је ушла у стечај раније ове године, „Fifth Season“ са седиштем у Пенсилванији је затворена крајем 2022. године, „Iron Ox“ из Калифорније је отпустио скоро половину радне снаге, а „Infarm“ је обуставио пословање у Европи, чиме је 500 запослених постало вишак.

„Infarm је одлучио да помери свој географски фокус са Европе на регионе са високим потенцијалом који су погоднији за узгој у затвореном простору, са ниским ценама енергије и здравом потражњом на тржишту“, наводи се у саопштењу компаније.

 

Илустрација: Многу су фокусирани на зелениш и погрешне усеве

Поред великих економских изазова који су ометали многе индустрије током последњих неколико година, унутар вертикалне пољопривреде се води дебата о томе у којој мери су се неке компаније спремале за неуспех.

„Моје мишљење је да ћемо наставити да видимо неуспехе. То је лоше“, каже Ендру Лојд, главни оперативни директор компаније „Intelligent Growth Solutions“, која производи опрему за вертикалне фарме.
„Многи људи узгајају погрешне усеве, веома су фокусирани на зелениш.“

Он такође тврди да су неки глупо покушали да дизајнирају и изграде сопствену технологију – као што су роботи намењени младим биљкама док се оне развијају.

То би могло звучати као сувише лак одговор за некога ко сам продаје такву технологију, али Лојд има добру поенту, каже Марк Лефсруд са Универзитета МекГил у Канади, који консултује индустрију.

„Видео сам да је једна компанија поново развила сопствену цев“, каже он и додаје: „Буквално само пластична цев за наводњавање.“

„AeroFarms“ је дизајнирао сопствене системе за узгој у затвореном.
„Мислимо да нам је добро послужила, имамо јединствену технологију.“

Међутим, оно што људи често не чују у вези са вертикалном пољопривредом јесте да је способност бриге о биљкама, уз помоћ технологије, оно што је заиста важно.

Лефсруд каже да су га повремено звале фирме које су се узнемириле због посуда са усевима који су почели да пропадају.

„Потребан вам је неко ко ће радити са пуним радним временом“, рекао им је, објашњавајући да пољопривреда значи сталну пажњу живим бићима – не само да покренете неколико справа и чекате да се профит убаци, тврди Ошима.

„Морате да их правилно узгајате све време. Не можете да кажете ‘Нећу да радим овог викенда јер желим да имам журку’ – и све биљке угину. То сам виђао више пута“, он каже.

Индустрија је била упропашћена „охолошћу“, тврди Крис Дејвис, извршни директор и оснивач компаније „Harvest Лондон“, који следеће године планира да отвори нову вертикалну фарму у Бедингтону. Фирма узгаја салату за компаније укључујући „HSBC“ и „Google“.

Дејвис каже да он и његове колеге покушавају да буду опрезни. Прво, њихово ново постројење биће изграђено у близини спалионице отпада за производњу електричне енергије како би могли да искористе јефтину енергију када је доступна.

„Рецимо да знамо да ће за сат времена цена струје порасти, можемо само да угасимо светла“, каже он.

Фирма је такође успешно узгајала парадајз, краставце и јагоде у малим количинама и нада се да ће у блиској будућности диверзификовати своју линију производа са овим потенцијално већим културама.

Може бити тешко проширити се даље од узгоја само неколико врста зелениша, каже Дејвид Месарош, оснивач холандске фирме за пољопривредну технологију „Smartkas“ која поседује највећу вертикалну фарму у Великој Британији – објекат од 27.000 квадратних метара у Харлоу – на којој се узгајају јагоде.

Илустрација: Холанђани узгајају јагоде

Месарош наглашава да „Smartkas“ управља различитим окружењима за узгој, укључујући стакленике, што значи да компанија није уложила све само у вертикалну пољопривреду.Међутим, његова компанија се и даље суочава са много проблема у последње време. „Велики изазов је дошао са недостатком чипа“, каже Месарош, објашњавајући како је рад у једном новоизграђеном објекту био одложен више месеци јер „Smartkas“ није могао да набави чипове који су му били потребни за безбедносне системе у роботима који имају задатак да се крећу око посуда са биљкама.

Без тих чипова, роботи не би могли да открију проблеме у складишту, попут опасно високих нивоа воде или влажности, на пример.

Упркос замкама, вертикална пољопривреда и даље има будућност, кажу многи посматрачи – чак и они који су критични према неким пословним моделима.

Узгајање више хране у затвореном простору и на урбаним местима је питање „безбедности“, каже Пол Мајерс, генерални директор компаније „Farm Urban“, чије је седиште у Ливерпулу. Он помиње несташицу поврћа која је погодила британске супермаркете раније ове године.

„Оно што то наглашава је да би, заправо, Велика Британија требало да улаже у дугорочна решења“, каже он.

Британија је „изложена“ проблемима са снабдевањем, слаже се Џесика Дејвис са Универзитета Ланкастер. Она и колеге су прошле године објавиле студију која сугерише да би урбана пољопривреда, укључујући вертикалну пољопривреду, могла да подстакне пољопривредну производњу.

За Марка Лефсруда, вертикална пољопривредна предузећа која пропадају не представљају „катастрофу“. Уместо тога, они су знак да индустрија сазрева са појавом истински издржљивих узгајивача.

„То је обрезивање које је потребно“, каже он. „Ми то радимо са биљкама, тако да има смисла да то радимо и са предузећима.“

Извор: https://euractiv.mondo.rs/poljoprivreda/a2552/Vertikalne-farme-u-poljoprivredi.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар