Недимовић на отварању најмодерније хладњаче у Каравукову

Аутор: draganadpetrovic
388 посета

У Земљорадничкој задрузи „Агродунав“ у Каравукову код Оџака отворена је најсавременија хладњача капацитета 200 тона са свим елементима које подразумевају модерно воћарство, што укључује прање, калибрирање, хлађење и паковање, а ова инвестиција је резултат дугогодишње добре праксе у примени струке и науке у воћарству, сточарству и ратарству.
– Ова задруга је последњих година интензивно улагала у воћарство и приоритетно производњу трешања, а нова хладњача је врхунац улагања и пример како треба да раде задруге – рекао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде приликом отварања хладњаче.

У хладњачу је уложено око 400.000 евра, а ова инвестиција подразумева све пратеће системе у производњи трешње по најсавременијим технологијама. Производња овог воћа има перспективу, а трешње из Каравукова намењене су страном и домаћем тржишту.

– Ова инвестиција је реализована из сопствених средстава. Успели смо за годину дана да ово приведемо крају. Од ове сезоне биће нам много лакше да све операције око бербе, паковања и чувања трешње у будућности радимо лакше, а до сада је све то било прилично компликовано – објашњава Стеван Станојковић, директор ЗЗ „Агродунав“.
– Данас ако имате трешњу димензија +26 или 30 можете је на велико продати по четири или пет евра, не морате да је на велико продајете по један евро. Западнобачки округ постаје центар трешње, јер су овде примењене најсавременије технологије, јер имамо центар који ће сакупљати трешњу од свих коопераната и паковати по најсавременијим стандардима, а сву неку другу класу прерађивати – рекао је Недимовић.

 

Илустрација: Лакше и квалитетније паковање трешања по којима је овај крај познат/ ФОТО: Pixabay

– Са овом хладњачом у коју може да стане 200 тона, са калибратором и хидрофулером, па комором за дубоко смрзавање и системом за прављење компота задругари постају власници свог производа и они тај свој производ продају. Ја сам овај дан означио као историјски за производњу трешње у Србији, јер је предност ове задруге је то што је поред увођења савремених технологија у производњи трешње и избором добрих сорти за ове еколошке услове, који су изузетно добри због близине Дунава и механичког састава земљишта, заправо задругари су ти који се баве технологијом најсавременије производње трешње – каже проф. др Зоран Кесеровић.

Пољопривредна производња ће у наредном периоду бити скупља у свим областима и због тога је удруживање у задруге најбоље решење за пољопривредне произвођаче.

– Постоји и даље велики број људи који раде самостално мислећи да ће тако лакше и једноставније радити. Међутим, тако је можда лакше, али је скупље и мање економски оправдано. У том контексту, удруживање у задруге је увек корисно. Задруга је место за инвестиције у пољопривреди због тога што ће највећи број људи који се баве пољопривредом од те инвестиције имати користи уколико у њу инвестира задруга. Пољопривредна производња ће у наредном периоду бити скупља у свим областима и због тога је удруживање у задруге, где су трошкови мањи и заједнички, најбоље решење за пољопривредне произвођаче, а то је удруживање и поделу трошкова и доласка до репроматеријала и свих услуга на најјефтинији начин. Задругарство у наредном периоду треба да покаже своју праву страну, а која се налази у томе да заштити своје задругаре и кооперанте од тржишних осцилација тако што ће имати изграђене позиције на тржишту које појединац не може имати – истиче Јелена Несторов Бизоњ, председница Задружног савеза Војводине.

Илустрација: У Србији се узгаја 30 сорти трешања/ФОТО: Pixabay

Преко 60 хектара најсавременијих засада трешње има у Западнобачком округу, а у Србији се узгаја око 30 сорти. Предвиђања стручњака су да ће ове године производња бити на нивоу од око 25.000 тона, док би у наредним годинама та бројка могла бити много већа јер је ово воће изузетно тражено и нема проблем са пласманом на домаће и страно тржиште.

Извор:https://www.agrotv.net/u-karavukovu-otvorena-najsavremenija-hladnjaca/

Srodni tekstovi

Оставите коментар