Негативан ценовни тренд на Продуктној берзи

Аутор: draganadpetrovic
273 посета

На новосадској Продуктној берзи укупан обим промета у недељи за нама износио је 1.598,00 тона робе, 11,22% мање него претходне седмице. Финансијска вредност укупног промета износила је 37.514.220,00 динара, а примарно место у трговању поново је заузео кукуруз. Цене примарних пољопривредних производа забележиле су негативан ценовни тренд.

Као и претходне недеље и ове је на тржишту кукуруза била приметна повећана тражња у односу на понуду. Средином недеље дошло је до краткотрајног повећања активности на страни понуде, да би у петак она поновно била слаба. Тражња је била исказана на паритету ЦПТ лука/купац, а потраживао се и кукуруз до 16% влаге. Кукурузом се трговало по цени од 17,00 до 18,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Пондер цена износила је 17,50 дин/кг без ПДВ-а (19,25 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на прошлонедељну пондер цену приметан ценовни пад од 1,24%. И ове недеље кукуруз је заузео примарно место у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 47%.

Илустрација: Повећана потражња и понуда за пшеницом била је тек крајем недеље

Почетак недеље на тржишту пшенице обележила је слаба активност и на страни понуде и на страни тражње, да би током остатка недеље приметна била повећана тражња у односу на понуду. Потраживала се пшеница различитих параметара квалитета, а купци су показали интересовање и за пшеницу за сточну исхрану. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19,10 до 21,40 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета. Пондер цена износила је 19,29 дин/кг без ПДВ-а (21,21 дин/кг са ПДВ-ом), те је приметан негативан тренд цене од 3,18%. Закључен је и један берзански уговор за пшеницу са 13,5% протеина са одложеним плаћањем по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а. У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 35%.

На тржишту сојиног зрна ове седмице није било већих активности, а због ценовног раскорака између понуде и тражње није дошло до закључења берзанских уговора.

Сунцокретова сачма са 33% протеина прометована је ове недеље на јединственом ценовном нивоу од 30,50 дин/кг без ПДВ-а.

Илустрација: Највише се трговало минералним ђубривом

Када су у питању ђубрива, минерално ђубриво АН било је доминантно у трговању ове седмице, а њиме се трговало у ценовном распону од 35,86 до 36,45 дин/кг без ПДВ-а у зависности од паковања. Ђубриво је у укупном промету учествовало са 10%.

Извор: https://www.agrotv.net/negativan-cenovni-trend-primarnih-poljoprivrednih-proizvoda-na-produktnoj-berzi/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар