Невероватно појефтињење путера у Немачкој разлог за бригу или добра вест?

Аутор: Gdjakovic
336 посета

Цена немачког путера диктира европску економију, а управо је пала за 30%: Цака је у уговорима.

Неки стручњаци верују да би пораст цена хране у еврозони могао да се преокрене до краја ове године.

Нешто необично се десило са ценом путера у Немачкој ове године — она је нагло пала, чак и када су цене многих других намирница непрестано расле, и то двоцифреним стопама.

Притом, килограм маслаца је у мају 2022. вредео 8,5 евра, а почетком ове године виђали смо га „закључаног“ у радњама широм Србије.

Упркос тој мери и дивљању цена, изгледа да се тадашња прогноза произвођача путера Лурпак, Арла Фоодс АБ, обистинила – јер је та данска компанија навела да ће цене путера у 2023. години пасти.

Занимљиво је и то како економисти, посебно европски, помно прате цене ове намирнице, верујући да ће од ње умногоме зависити даљи ток инфлације у блоку.

Након пада цена енергије, растући трошкови хране постали су главни извор инфлације за потрошаче у еврозони, пише ФТ ових дана. Расходи су порасли за 20 одсто од почетка прошле године, што је изазвало узбуну и међу политичарима и централним банкарима.

Али, економисти и бројни руководиоци све више верују да ће фактори који стоје иза пада цене немачког путера — забележен је пад од скоро 30% од децембра, услед пада трошкова произвођача млека — ускоро почети да врше шири утицај.

Ако друге цене хране следе исти пример, то не само да би олакшало натегнуте кућне буџете, већ би такође помогло да инфлација у еврозони настави да пада довољно брзо да Европска централна банка овог лета престане да повећава каматне стопе.

Немачко тржиште путера је помало необично. Често се о ценама договарају произвођач и продавац – на сваких неколико недеља, што омогућава да се нижи трошкови произвођача рефлектују много брже него на другим тржиштима, где се уговори обнављају на сваких шест месеци, или чак сваке године – у случају брендираних производа.

Цене путера у остатку еврозоне нису пале тако брзо, и у априлу су још увек расле у неким земље као што су Француска и Шпанија. Међутим, Томас Карстенсен, виши потпредседник за глобалну трговину у данској компанији Арла Фоодс, која производи Лурпак и Анцхор путер, као и сиреве и млеко, рекао је да би немачко тржиште могло бити „рани показатељ“ за цене других млечних и прехрамбених производа.

Пад цене немачког путера је последица пада цене које формирају произвођачи млека, а све произилази из нижих трошкова хране за стоку и енергије, као и мање потрошње која је довела до презасићености производње млека крајем прошле године.

Цене сирева су већ пале у Немачкој и када буде договорен јулски уговор о млеку, може се очекивати даљи пад, констатује ФТ. За сада, пораст цена друге хране има значајан утицај на потражњу.

Вредност малопродаје хране у еврозони порасла је за скоро 10 одсто у протеклој години, али је смањена за скоро 5 одсто у смислу обима, након прилагођавања инфлацији. Очекује се да ће мања тражња на крају довести до већег притиска на велепродајне цене, које падају на глобалном нивоу од прошлог лета.

Те ниже велепродајне цене, заједно са падом трошкова енергије и робе, требало би да се пренесу на купце — барем делимично. Већина економиста је уверена да је пораст инфлације хране достигао врхунац, након што уследио пада цена у последња два месеца, са високих 17,9 одсто у марту на око 14 одсто у мају.

Али, још увек постоји велика неизвесност око тога којим ће темпом цене падати у наредном периоду. Алианз предвиђа да ће цене хране у еврозони толико пасти да ће инфлација хране постати негативна почетком следеће године.

Ипак, Субран је упозорио да се око 10-20 одсто недавне инфлације хране не објашњава вишим трошковима, што указује на повећање цена од стране компанија. Та „похлепа“ би, како кажу, могла да закочи пад цена.

БНП Парибас очекује да ће инфлација хране у еврозони завршити ову годину на 8 процената и остати изнад 4 процента у првој половини следеће године. Као један од већих закључака истиче се поскупљење популарног шпанског омлета, услед скока цена јаја за једну трећину и већом ценом уља – од 40 одсто.

Белгијски љубитељи чипса морали су да се суоче са порастом цена овог производа, због скока цена кромпира од 27 одсто. ФТ даље пише и да хрватски енофили плаћају петину више за домаћа вина, док шећер од којег се прави италијански панетоне сада кошта за две трећине више.

(Телеграф Бизнис)

Извор:

https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3691775-cena-putera-u-svetu

Srodni tekstovi

Оставите коментар