На увоз кромпира ће нам отићи 10 милиона евра, обара се рекорд

Аутор: Gdjakovic
148 посета

УВОЗ КРОМПИРА ЈУРИ – РЕКОРД: Произвођачи кртоле у Србији упозоравају да је подбацио род због суше

Ратко Вукићевић, представник произвођача кромпира, наводи да је производња меркантилног кромпира у Србији пала на ниске гране, а да су прогнозе за будуће још лошије. Велики је проблем и недостатка семена у Холандији, Француској и Белгији, одакле је највише увожено семенског кромпира.

– Ако се системски не реши проблем производње код нас, ми ћемо сваке године увозити огромне количине кромпира. Сигурно је да ће ова година бити рекордна по увозу. Од септембра до данас у Србију је увезено чак 32.288 тона кромпира, а до краја сезоне сигурно је да ће увоз пребацити 40.000 тона. До сада је 2022. година држала тај неславни рекорд са увозом од 33.000 тона – рекао нам је Вукићевић.

Према проценама стручњака, Србија ће ове године платити око 10 милиона евра увежени кромпир. Највише се увози из Русије и Белорусије, где је прошлогодишњи род био рекордан, па имају огромне количине вишка које морају да извезу да им не би пропао.

Тренутна цена коју домаћи увозници плаћају за килограм кромпира креће се од 10 до 15 центи. Са друге стране, у Србији се на велико тај исти кромпир нуди за 50 до 80 динара, док је у малопродаји цена и више од 100 динара.

Пуни камиони

НЕМАМО довољно камиона који би могли да превезу кромпир из Белорусије који је толико тражен. Сваки камион који оде на ту страну враћа се натоварен кромпиром. Још се ниједан није вратио празан – казао нам је један од власника транспортне фирме.

Srodni tekstovi

Оставите коментар