НА ПРЕДСТОЈЕЋЕМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ 10 ОДСТО ВИШЕ ИЗЛАГАЧА НЕГО ЛАНЕ

Аутор: Gdjakovic
71 посета
У сусрет 91. међународном пољопривредном сајму, који ће бити одржан од 18. до 23. маја, данас су на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду, саопштени детаљи о приредби и најављене бројне активности.
Ове године Међународни пољопривредни сајам, носилац ознаке „Најбоље из Војводине“ има снажну подршку Европске уније која је Партнер приредбе. Уз највећи агробизнис догађај као и раније су Глобос осигурање – Генерални спонзор, Ал Дахра – Златни спонзор, Банка Поштанска штедионица – Банка партнер, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинска влада са секретаријатима за пољопривреду и привреду, Град Нови Сад и Дародавац у Поклон-игри Ките ДОО.
-ЕУ је поносни Партнер пољопривредног сајма у Новом Саду. Представићемо неке од активности, као што су дигитална пољопривреда, могућности финансирања за пољопривреднике, и зелене аспекте пољопривреде, рекла је Пламена Халачева, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Србији. – Покренут је нови пакет помоћи Европске уније за пољопривреднике у Србији, у оквиру ИПАРД програма, који уз комплементарно приватно суфинансирање, може донети до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији. Поред тога, Заједничка пољопривредна политика ЕУ нуди стабилну и предвидиву будућност за пољопривреднике у Србији, и подржава цео сектор, додала је Халачева.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре пет година и Изложбе генетских потенцијала. Под покровитељством Министарства биће организована Изложба органских производа, производа са ознаком  географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“ и крафт пива. Ради се о производима који поред квалитета и безбедности испуњавају и одређене додатне услове за које је процењено у претходним годинама да предсатвљају атрактивне производе на тржишту – нуде одређену аутентичност или традиционалност и на основу тога могу да достигну одређену додатну вредност.
-Као што знате у поцесу прилагођавања прописима Европске уније налазимо се неколико година уназад и у том смислу наилазимо на бројне промене, те ће Новосадски сајам бити добра прилика да и домаћи произвођачи као и све друге заинтересоване стране учеснике упознамо са свим новим захтевима који су пред нама и који су планови и временски оквири за наше усклађивање и активности које ћемо предузети, рекла је Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде. – Промотивни штанд Министарства пољопривреде налазиће се  у Хали „Мастер“ где ће бити организовани и бројни други садржаји, окрули столови, радионице и предавања за које сматрамо да ће бити изузетно корисни како за српске произвођаче тако и за све друге. И ове године смо традиционално покровитељи Националне изожбе стоке као највеће изложбе овог типа на Балкану као и Изложбе генетских потенцијала. Зато нам је важно да политика коју спроводимо, пре свега инсистира на сегменту прехрамбене сигурности као њеног значајног дела у оквиру мера које спроводимо у Министрству пољопривреде, а односе се  на очување и унапређење сточног фонда и отуда ће ово бити добра прилика за презентацију актуелних и планираних мера, али и примере из праксе, уз корисне информације како би производња могла бити одрживија и конкурентнија, додала је Голубовић. Сматрамо да ће понуда на Новосадском сајму бити репрезентативна и корисна и да ће пољопривредници бити у прилици да чују бројне корисне информације о планираним мерама и могућностима које им се нуде, истакла је Душанка Голубовић.
Генерални спонзор 91. међународног пољопривредног сајма је ГЛОБОС осигурање. На Пољопривредном сајму ће искористити прилику да представе производе и услуге.
-Глобос ове године пуни 30 година постојања и  веома је важна година за нас. Новосадски сајам је прошле године напунио век постојања, Пољопривредни сајам се приређује 91. пут, Глобос осигурање је трећу годину за редом Генерални спонзор и Стратешки партнер све то говори о томе колико је нама стало до ове манифестације. Тврдим да је Пољопривредни сајам  једна од најважнијих манифестација не само у Регији него и у овом делу Европе, што је Сајам својим радом и показао и доказао. Сама чињеница да је Европска унија партнер ове манифестације, говори веома много.  Споменули смо раније дигиталне иновације, али ипак овај део Југоисточне Европе воли директнији контакт и Сајам је право место за то, рекао је Синиша Пратљачић, председник Извршног одбора Глобос осигурања. -У последње четири године ми смо значајно много стредстава уложили у наше ширење и позиционирање и тренуто заузимамо шесто место међу осигуравајућим друштвима у Србији са нешто више од 6 одсто тржишног учешћа. Имамо преко 19 филијала и више од 600 запослених. Што се тиче осигурања пољопривреде, сви заједно у држави морамо много да порадимо на подизању свести о важности осигурања, укључујући сва осигуравајућа друштва на челу са Удружењем осигуравача преко Министарства пољопривреде, привредних друштава, али и свих других чинилаца. Тренутно имамо само 15 одсто осигураних обрадивих површина што је поражавајуће јер 85 % површина није осигурано у Србији. У Глобос осигурању, осигурање пољопривреде чини само 5 одсто премијског прихода у портфељу нашег осигурања, ми много улажемо у овај део и управо је Новосадски сајам место где можемо сви да се ангажујемо на подизању свести о значају осигурања. Да имамо само 50 одсто осигураних обрадивих површина била би значајнија и јефтинија премија осигурања за клијенте и била би много већа база са исплатом већих штета, нагласио је Пратљачић.
Компанија Ал Дахра Новосадски сајам прати већ неколико година. И овога пута као – Златни спонзор Пољопривредног сајма.
-Поносни смо што смо и ове године Златни спонзор Међународног пољопривредног сајма. Ова манифестација је од изузетног значаја за агроиндустрију и нама је част да можемо да будемо део тога, рекао је Никола Станић, директор Сектора биљне производње Ал Дахре. –  Често се каже да Србија има невероватан потенцијал у пољопривреди то је апсолутно тачно, али је неопходно уложити много рада и труда да бисте остварили жељене резултате. Ал Дахра је најбољи пример како се систематским, дугорочним улагањима могу постићи изванредни резултати. Ал Дахра послује у Србији већ неколико година и до сада смо уложили преко 85 милиона евра у ревитализацију постојеће, изградњу нове инфраструктуре, реорганизације производње, куповину нових машина и улагања у нова постројења. Коришћење паметних технологија идигиталних алата, улагање у обновљиве изворе енергије и одрживи развој су есенцијални за развој пољопривреде у 21. веку. Регенеративна пољопривреда је будућност којој сви треба да тежимо, додао је Никола Станић.
Сви сегменти Пољопривредног сајма привлаче пажњу. Међу најважнијима и најинтересантнијима су Изложба пољопривредне механизације и Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама. Компанија КИТЕ ДОО, чланица Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, као Дародавац поклања трактор ЈОХН ДЕЕРЕ 5045Д, а на штанд поставља и премијере и новитете.
-Препознатљива и као званични Јохн Деере дилер и сервисер на тржишту Србије, компанија КИТЕ ДОО Нови Сад, ће током 91. међународног пољопривредног сајма изложити близу 60 експоната  на површини од преко 2.100 квадратних метара, најавио је Предраг Аћимовић, комерцијално-фиинансијски директор у Компанији КИТЕ ДОО. Он је између осталог додао и да ће на изложбеном простору компаније биће изложени модели трактора серија 5Д, 5Е, 6М, 6Р, 8Р, 8РТ (са 2 гусенице), 8РX (са 4 гусенице), распона снаге од 45 КС  до 450 КС, Јохн Деере универзални житни комбајни и са аксијалним и са тангенциалним системом извршаја (серија С, серије Т и серије W), прскалице, премиум пресе за балирање за варијабилном комором, Јохн Деере машине за одржавање травнатих површина из популарног ТУРФ програма, а наравно са акцентом на понуду најсавременијих технолошких решења и на концепт прецизне пољопривреде јер је  данашњу пољопривреду тешко замислити без коришћења софистициране технологије, уређаја и система који омогућавају пољопривредницима профитабилније, ефикасније, сигурније и еколошки прихватљивије пословање. – У оквиру сектора „Агрономија“ спремне су понуде семена, минералних хранива, средстава за заштиту биља и  сусрети са партнерима у области трговине меркантилним робама. Припремљене су и специјалне сајамске погодности при куповини, понуде финансирања путем пословних банака, уз могућност добијања корисних финансијских информација и информативних обрачуна на самом изложбеном простору компаније КИТЕ ДОО, додао је Аћимовић.
За оне које занима како изгледа будућност пољопривреде са новим технологијама на изложбеном простору компаније КИТЕ ДОО током 91. међународног пољопривредног сајма, биће организован кутак „КИТЕ Технологија“ са симулацијом рада машина у прецизној пољопривредној производњи, где ће бити промовисане најновије технологије које компанија КИТЕ ДОО развија и примењује на парцелама широм Србије, а које омогућавају еколошки и економски одрживију пољопривредну производњу.
Од 18. до 23. маја подршка Пољопривредном сајму и ове године биће и Банка Поштанска штедионица, као Банка партнер Пољопривредног сајма.
-Задовољство нам је што је Банка Поштанска штедионица члан овог успешног тима који сваке године подиже лествицу када су у питању сајамске манифестације и сигуран сам да ћемо и ове године ту лествицу подићи на један још виши ниво и бити препознатљиви, како у земљи тако и у ближем окружењу, као једна од водећих сајамских манифестација када је пољопривреда у питању, рекао је Александар Чортан, члан Извршног одбора Банке Поштанска штедионица. – Нисмо случајно Банка партнер јер партнерски однос је нешто што Банка Поштанска штедионица примењује у свом пословању већ дуже од једног века. Практично партнерски однос, било да је са друге стране физичко лице пољопривредник, предузетник или мултинационална компанија… је нешто што гајимо у Поштанској штедионици и што је практично једини добар пример одрживог пословања. Наш партнерски однос Банка Поштанска штедионица ће и кроз ову манифестацију омогућити свим клијентима да се кроз једну врсту едукације дођу до неких финансијских инструмената неопходних за задовољавање њихових потреба када је у питању пољопривредна производња, додао је Чортан. – Као и ранијих година Банка Поштанска штедионица ће бити присутна у Хали „Мастер“, али и испред Хале „Мастер“ у нашој мобилној експозитури. Да гајимо тај партнерски однос, управо поред процеса дигитализације који Банка спроводи и прати, показује и наша присутност у мрежи експозитура у Србији где смо присутни на преко 240 локација и да смо и са две мобилне експозитуре практично у стању да покријемо буквално сваку локацију када је у питању пружање услуга нашим клијентиима, нагласио је Чортан.
– Међународни пољопривредни сајам био је и остао не само „изложба“ економске модернизације аграра и прехрамбене индустрије него и место комуникације и повезивање привредника. У шест дана представиће се сви који се баве пољопривредом или се ослањају на њу, а моћи ће да се види све, од семена до дронова, најавио је Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност. – На овогодишњем највећем агробизнис догађају, 91. међународном пољопривредном сајму, који организујемо од 18. до 23. маја, биће присутно више од 1.200 излагача – из Србије и  око 40 држава, што значи да ове године имамо 10 одсто више излагача у односу на прошлу годину! Међу државама које ће се представити колективним изложбама су: Италија, Холандија, Црна Гора, Румунија, Индонезија, Шпанија, Босна и Херцеговина, Чешка, Мађарска… На Пољопривредном сајму важно место заузима Изложба пољопривредне механизације коју ће представити чланице Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације, пратеће опреме и резервних делова које ће поред стандардног и познатог асортимана, представити новитете, излагачи из Србије, али и из иностранства – Италије, Турске, Аустрије, Мађарске, Шпаније, Кине, Словеније, додао је Надлукач. – На Националној изложби стоке са Изложбом генетских потенцијала, биће приказано око 800 грла стоке, говеда, коња, коза, оваца. Изложбе су  под покровитељством  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Наравно ту је и Изложба производа са додатом вредношћу – Изложбе органских производа са ознакама географског порекла, и „Српски квалитет” и крафт пива. – Атракција за посетиоце ће бити и јавно оцењивање говеда, коња и оваца. Дан сточара са дефилеом награђених грла је четвртак, 23. мај, а Изложба неконвенционалног сточарства доноси пчеларство и рибарство. И ове године ћемо имати велике бикове. Раденко Јеремић из Салаша Црнобарског доводи ће приказати бика сименталске расе Јаблана, старог  3 године, тежине 1.500 кг. Одгајивач Дејан Такач из Пачира, доводи Робија, трогодишњег, сименталца тешког око тоне и по, додао је Надлукач.
Током шест дана Пољопривредног сајма, у Конгресном центру „Мастер“ очекује се велики број конференција, пословних и стручних скупова, саветовања, округлих столова, промоција, презентација, уручења награда.Дан сточара, Дан воћара, Дан житара, Дан добављача АГРОБИЗНИС 2024… Ту је и Вече шампиона које ће бити одржано 23. маја, посвећено најбољима на оцењивању квалитета производа и услуга које је почело у фебруару, а биће завршено током првих дана приредбе.
У наредним данима се очекује дефинисање комплетног програма на Мањежу Новосадског сајма. Оно што је већ познато је да ће бити јавног оцењивања говеда, коња и оваца, као и да ће у среду, 22. маја, на Породични дан, бити одржана “Препонска ревија за Пехар Новосадског сајма”. Препонаши ће наступити у категоријама: Дебитант тоур, Аматер тоур, Млади јахачи и млада грла и Топ класа.
Појединачне улазнице стају 800 динара, док су у колективним посетама 600 динара по особи. Улазнице за колективне посете ђака и студената, децу од 7 до 14 година и пензионере коштају 400 динара. Организована – колективна посета подразумева најмање 15 особа и за њу је непоходно приликом куповине или подизања улазница приложити Допис на меморандуму задруге, школе, факултета или компаније, са печатом и потписом овлашћеног лица. За куповину колективних улазница на благајнама Сајма, поруџбеница није потребна, али је зато Допис обавезан.
Породични дан је среда, 22. мај. Тада цела породица, са децом до 14 година, без обзира на то колико их има, Сајам може да посети уз једну улазницу купљену за 800 динара.
Улазнице се пре почетка и током приредбе могу купити на благајнама ГигсТиxа, а могуће их је поручити и на сајту Новосадског сајма. Током Пољопривредног сајма биће у продаји и на благајнама Новосадског сајма.
Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри.
Сајам ће за посетиоце бити отворен од 9 до 19 часова.
Извор: Новосадски сајам

Srodni tekstovi

Оставите коментар