Задругарство & социјално задругарство у форми електронских новина- „Zadružni Newsletter“

Аутор: Gdjakovic
631 посета

У циљу афирмације задругарства и задружних вредности Задружни савез Србије, Општи задружни савез за пољопривреду и рурални развој, Задружни савез јужне Србије и Удружење за локални развој „Каменица“ покренули су електронске новине-Newsletter. Пробни број ће се наћи пред читаоцима већ у септембру, док је први број овог задружног гласила планиран за 5.октобар. Newsletter ће излазити сваког 5-ог у месецу и бавиће се актуелностима у раду задружних савеза, представљањем успешних задруга, питањима од значаја за задругарство и равномерни одрживи развој, саветима еминентних научних и стручних радника из различитих области од значаја за унапређење задружног сектора, саветима задружних ревизора, као и осталим пословним информацијама. Надамо се да ће Newsletter значајно допринети квалитетном и правовременом информисању у складу са задружним принципима, етиком и традицијом задружног издаваштва. Newsletter ће бити објављен на сајту: www.zssrbije.org и дистрибуиран свим потенцијалним читаоцима, путем е-маил адресе. Заинтересовани читаоци могу се пријавити путеме-маила: nikola@zss.co.rs или телефона: 011382102 и 0113821047

Пример добре задружне праксе Задруга “Леска” у Добрићу

Приликом посете шабачком крају у циљу унапређења задругарства, државни секретар у министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Дарко Божић и председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић, разговарали су на терену са пољопривредним произвођачима и задругарима и посетили Задругу „Леска“ у Добрићу. Основна делатност ове успешне задруге је производња садног материјала лешника и ораха, за које постоји велика заинтересованост на тржишту. „Задруга „Леска“ у Добрићу је пример добре праксе не само шабачког краја, већ и целе Србије, јер 80 одсто производа извози на европско тржиште“, рекао је овом приликом државни секретар Дарко Божић, напомињући да јеу овој задрузи запослено 40 радника, што је веома значајно за развој и живот села, јер суљуди управо препознали шансу да само удруживањем могу да остваре своје циљеве. Задружни савез Србије је место где се окупљају задругари како би добили стручне савете и помоћ. По речима Николе Михаиловића најважније је да се промовишу примери добре задружне праксе, а Задружни савез Србије је увек спреман да пружи стручну помоћ новоформираним и већ постојећим задругама. „За опстанак српског села нема бољег решења од удруживања у задруге“, закључио је Михаиловић и позвао локалне самоуправе да подрже оснивање и развој задруга.

ФАРМА ДОБРЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПРАКСЕ- ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА ФОРМИРАЊЕ СТОЧАРКСКЕ ЗАДРУГЕ

Газдинство Чутовић из Трбушана, удаљено 30-так километара од Чачка, протекле седмице било је домаћин скупа посвећеног органској производњи у сточарству и развоју товног говедарства. “Перспектива су сточарске задруге и развој органског сточарства имајући у виду расположиве природне ресурсе”, истакао је овом приликом Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије, у присуству представника министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, општина Чачак, Горњи Милановац и Чајетина и бројних фармера са овог подручја.

ЖЕНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО У ПРИБОЈУ- МОГУЋНОСТИ  РАЗВОЈА ЖЕНСКОГ ЗАДРУГАРСТВА

На Међународној манифестацији изворног стваралаштва “Тромеђа без међа”, која је недавно одржана у Прибоју, у организацији Удружења жена “Сачувајмо село”, присуствоваоје Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије са сарадницима. После пријема код председника општине Лазара Рвовића, уследио је обилазак изложбених штандова са традиционалним производима овог краја, а било је речи и о активностима овог удружењаи плановима који се односе на формирање женске задруге у наредном периоду.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић,  посетио је општину Бољевац и на састанку са председником општине др Небојшом Маријановићем разговарао о могућностима оживљавања задругарства и стављања у функцију дотрајалих задружних објеката на том подручју.

Приликом обиласка прве женске задруге Ртањске домаћице у Валакоњу, разматране су могућности унапређења женског предузетништва у сарадњи са Задружним савезом Зајечарског округа.Ова задруга је основана 2017.године са циљем социјалног и економског оснаживања жена, а оснивачи су власнице пољопривредних газдинстава, углавном незапослене, али спремне да  своје знање и искуство примене у производњи квалитетне домаће зимнице и слатког програма. Богат асортиман производа обухвата, између осталог, домаћу туршију, ајвар, киселе краставце, као и разне врсте џемова, компота и слатка.

Задружни савез Србије и Општина Бољевац препознали су значај ове задруге, којој је у наредном периоду потребно пружити подршку, како би се набавком додатне опреме проширио асортиман производа домаће конзервиране хране и унапредили прерађивачки капацитети.

Аутор: Никола Михаиловић

Srodni tekstovi

Оставите коментар