Млади пољопривредници за Министарство су кључни фактор развоја

Аутор: Gdjakovic
767 посета

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић обратила се данас окупљеним пољопривредницима на едукативној конференцији „Пољопривредници нове генерације“ која се други пут заредом одржава у Новом Саду и у оквиру које је десет младих пољопривредника награђено признањем „Пољопривредник нове генерације“.

Она је посебно нагласила значај повећања издвајања за аграрни буџет који ће у 2023. години надмашити све претходне и износи готово 80 милијарди динара и посебно издвојила младе пољопривреднике које је министарство препознало као кључни фактор за даљи опстанак и развој српског агарара као и да су управо они, поред жена, категорија којој се посвећује посебна пажња и у оквиру националних мера и ИПАРД програма којима ће на располагању од 2023. године бити еАграр, који ће убрзати и поједноставити процес подношења и обраде захтева и добијања субвенција.

„У оквиру ИПАРД II програма млади су могли да рачунају на 5% виши подстицај у односу на остале категорије у оквиру Мере 1 која је намењена инвестицијама у изградњу и опремање објеката и набавку пољопривредних машина и механизације за примарну пољопривредну производњу“ казала је Ђурђевић и предочила да ће у наредном ИПАРД III програмском циклусу млади моћи да рачунају на још значајнију подршку која ће износити чак 70% од укупних трошкова, као и да ће она бити проширена и на Меру 7 која је намењена руралном туризму“ и подсетила да су младима на располагању и средства у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије који Министарство пољопривреде спроводи у сарадњи са Светском банком на два јавна позива за унапређење примарне биљне производње и за развој сточарства, рибарства и пчеларства док је објављивање трећег позива планирано је за први квартал 2023. године.

„Од посебног је значаја и то да су пољопривредници имали прилику да финансирају набавку трактора, нових машина и опреме, дигитализацију или аутоматизацију и трошкове набавке софтвера“ рекла је Ђурђевић.

Srodni tekstovi

Оставите коментар