Министар Мартиновић најавио разговоре са малинарима и планове за наредни период

Аутор: Gdjakovic
115 посета

На 91. међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Александар Мартиновић, обратио се медијима током посете штанду Европске уније. Том приликом, министар је истакао важност сарадње између великих и малих пољопривредних произвођача.

„Понекад велики морају да се ставе у ципеле малих, као што и мали морају да разумеју да држава мора да има и велике произвођаче који су спремни да се боре на великом тржишту. Ја мислим да је добитна формула за српску пољопривреду да нађемо места и за велике и за мале произвођаче,“ рекао је Мартиновић.

Министар је такође говорио о политици субвенција, наводећи да Србија већ има широк дијапазон мера којима подстиче прерађивачку индустрију у оквиру Министарства привреде и да ће наставити ту подршку. „Суштина је да у срединама са малим пољопривредним произвођачима, где нема прерађивачких капацитета, доведемо инвеститоре, било домаће или стране. Тако да ти људи могу непосредно након бербе испоручити своје производе прерађивачу који ће их даље пласирати на тржиште. За то нам је потребно партнерство – Министарство пољопривреде, Привредна комора, велике компаније, као и мали пољопривредни произвођачи, сви имају места у овом послу. Наш председник владе више пута је истакао да не гледамо једни друге као противнике, већ да разговарамо, водимо дијалог и имамо разумевање једни за друге,“ нагласио је министар.

Због бројних обавеза у протеклих неколико дана, министар Мартиновић није имао прилику да се сретне са свим својим сарадницима, али је овом приликом замолио пољопривреднике за разумевање. „Наредне недеље имамо госте из Габона и Малавија, а потом идемо у Трст. Већ 27. или 28. маја имаћемо састанак где ћемо разговарати о цени малине за ову годину заједно са пољопривредним произвођачима и хладњачарима,“ додао је он.

Говорећи о сточарској производњи која је у опадању, министар је истакао важност пројекта ИПАРД 3. „Сточни фонд је већ неко време у опадању и мораћемо да уложимо додатне напоре у афирмацију сточарске производње. Због тога нам је веома важан пројекат ИПАРД 3, на којем је премијер Вучевић данас више пута инсистирао. Наш циљ је да обновимо сточни фонд и задржимо младе људе на селу,“ рекао је Мартиновић.

Министар је подвукао значај задржавања младих људи на селу, упркос тренду миграције ка градовима. „Као што је рекао Војчеховски, комесар Европске уније за пољопривреду, Србија се, као и цела Европска унија, суочава са напуштањем села од стране младих људи. Они више преферирају да иду у град и раде у фабрикама. Наш задатак је да учинимо све да задржимо младе на селу. Без обзира на велике успехе у развоју привреде, нових инвестиција и радних места, није поента да сви пређу да живе у Београд, Нови Сад, Ниш и друге велике градове. Морамо да сачувамо младе на селу и да водимо рачуна о сваком човеку и сваком делу Републике Србије,“ закључио је Мартиновић.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар