Мештани села Сениште пожалили се Вучићу

Аутор: draganadpetrovic
431 посета

НОВА ВАРОШ 6. децембра (Тањуг) – Председник Александар Вучић започео је обилазак Златиборског округа посетом породици Маринковић у селу Сеништа код Нове Вароши.
Петочлана породица Маринковић угостила је председника у свом домаћинству, а његова посета им, кажу, много значи.
Породица се бави пољопривредом, сточарством пре свега, имају четири краве и 30 оваца, као и две свиње и кокошке, а то им је једини извор прихода.
Најстарији у породици, домаћини Милош и његова супруга Драгана (63), кажу да им је најважније да се обезбеди вода, без које се муче.
„Вода нам је најбитнија, немамо је, мучимо се без воде… требало би и да се асфалтира пут. Имамо стар трактор, 15 година већ“, каже Драгана за Тањуг.

Илустрација: Породица Маринковић бави се и производњом јаја/ Фото: Pixabay

Са њима живе и син Сретен и његова супруга Ана, и унука Милица, десетогодишња девојчица, једини ђак школе „Гојко Груловић“, у селу Радиоња.
Добар је ђак, али јој недостају другари.
У школу је свакодневно возе отац или деда, али је одлазак у школу у том делу земље, зими прилично тежак.
„Тешко је живети поготово када падне снег“, каже Сретен Маринковић.
Са председником Вучићем, породицу Маринковић посетили су и министар пољопривреде Бранислав Недимовић и директор „Путева Србије“ Зоран Дробњак.

Илустрација: Најтеже је кад завеје снег

Након посете породици, председник ће обићи обновљену школу „Живко Љујић“ у Новој Вароши, а затим ће уследити потписивање споразума са представницима компаније ЦРБЦ у Сјеници.
Након тога, председник ће одржати састанак са председницима месних заједница, представницима јединица локалне самоуправе и привредницима из Сјенице, Тутина и Новог Пазара.

Председник Александар Вучић данас је у разговору са мештанима села Сеништа, обећао да ће бити обновљена зграда некадашње школе, као и да ће бити урађен пут до села, који им недостаје, а за који су житељи замолили.
„Ви сте једини председник који је дошао у Сениште. Једино је Јосип Броз Тито пролазио у близини нашег села“, рекао му је један мештанин.
Пошто је констатовао да је проблем овог краја све мањи број деце, Вучић је указао да су школу у Новој Вароши, која је обновљена, 1991.похађало 1.800 ђака, а данас их је свега 653, што је 35 одсто од онога што је некада било.
Један мештанин му је рекао да је и Сениште имало своју школу, коју је сам похађао, и да је само у његовом одељењу било 34 ђака.
Та школа је, према његовим речима, пропала, а Вучић је обећао да ће се то здање обновити да би могло да се користи као дом културе.
„Није проблем у простору, већ да се организује сксола за 3 или 4 деце. Стални су то трошкови, а шта ћемо за 10 година када буде само једно дете. Најмањи је проблем да се изгради , објаснио је Вучић.
Кућа у којој је била некадашња школа, Вучић је казао, биће обновљена до јуна, јула.
На то је председник општине рекао да ће му послати пројекат, а Вучић је одговорио шта ћеш за једну кућу пројекат да сасљеш, гледај да се то заврши, јер нећу да чекају људи шест месеци на израду пројекта, и потом још толико на извођење радова.
Мештани су указали да је Сениште једино село које нема ни цркву, на шта је Вучић одговорио „за цркве није задужен“.
Упитао је и колико пута је председник општине обишао ово село, на шта је добио одговор више пута .
Мештани су затражили и да се изгради пут до села, на шта је Вучић упитао председника општине шта је проблем, а он је одговорио да не може наћи извођача за тако мали пут.
„Вежи извођаче који раде на већим пројектима да ураде и ове мање , поручио је председнику општине.
Једна мештанка захвалила је председнику на доласку, и пожалила се да јој недостаје објекат за овде.
Имам четири краве и 40 оваца, заради се колико се може

Илустрација: Вучић најавио да ће држава додатно ојачати индустрију млека

-Својим средствима сам направила објекат за краве, али за овце не могу сама , рекла је она.
Када јој је министар пољопривреде предочио да држава даје помоћ, 50 одсто средстава, она је казала да, будући да сама води своје домаћинство, нема времена да се бави конкурсима . Неко други ће то да уради уместо вас. Ако вреди 20.000 евра, добијете 10.000 на поклон од државе, 8.000 на повољан кредит, а 2.000 сами Завршићемо папирологију, а ви подигните мало број оваца , рекао јој је Вучић.
Једна старија жена поклонила је председнику ракију и ручно рађене чарапе, што га је посебно обрадовало.
Вучић је, у разговору са мештанима, рекао је да ће држава морати додатно да ојача индустрију млека, већим премијама, како би они који држе краве производили веће количине да не бисмо увозили.
Једна самохрана мајка 12-огодишње девојче, указала је да је без прихода и замолила је председника да јој помогне у запослењу у Хидроелектрани Кокин Брод.
На то је Вучцих казао да би био лош и ужасан председник ако би обећао да ће то да уради, јер не зна ни да ли им требају људи, али да може да разговара и пита да ли им треба радна снага.
Иван Маринковић, који је живео у Италији, указао је да треба искористити оно што је Бог дао овом крају и да треба развити туризам.
Учините да ово буде Ломбардија, јер имамо лепша језера од Италије. Нова Варош треба да буде Сент Мориц Златибора , рекао је он.
Вучић је истакао да је лепо чути тако нестсо јер ретко Србин говори да имамо нешто лепше од других.
Маринковић је предложио да се доведе факултет за туризам у овај крај, али му је председник казао да то изискује и другу инфраструктуру.
Председник окружне земљорадничке задруге Драган Гојковић захвалио се председнику на досадашњој помоћи државе.
Рекао је да је добијено 7,5 милиона и да је од тога купљено 400 јагњади, на шта је Вучић посаветовао да траже још подршке.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар