Малинари тврде да нису напали хладњаче већ нуде своје објашњење ситуације

Аутор: Gdjakovic
705 посета

Радовић (Асоцијација малинара): Незадовољни смо ценом, није било напада на хладњаче

Представник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић рекао је данас, поводом вести да су воћари вербално и физички вређали хладњачаре, да су произвођачи пред хладњачама изражавали незадовољство и „указивали на неистине које су изнете на састанку пред министарском пољопривреде Србије“, Јеленом Танасковић.

Радовић је за Нову економију изјавио да су малинари данас у местима Пожега, Рупељево и Ариље блокирали хладњаче на сат времена, односно да су дошли испред њих и изразили незадовољство због откупних цена које оне нуде.

Илустрација: Малине у хладњачи

„То нису напади на хладњачаре, то је само долазак пред хладњаче да докажу или укажу на неистине које су хладњачари изели на састанку пред министарском пољопривреде и њеним кабинетом да су пољопривредни произвођачи задовољни“, рекао је он и додао да ће следеће недеље своје незадовољство изразити у Ивањици.

Нагласио је да се сваки скуп који се одржи испред хладњача, снима од стране пољопривредних произвођача и да „нико никога није вређао“.

„Власници хладњача се нису ни појављивали пред малинарима и сад не знам какво је то вређање ако нико није изашао и обратио се пољопривредним произвођачима“, казао је он.

Подсећамо, Привредна комора Србије је данас упутила молбу свим надлежним државним органима, да у складу са законом „8 несметан рад компанијама које откупљују“ малину.

„Поједини власници компанија истакли су и да су примали вербалне и физичке претње од стране појединих незадовољних произвођача, што ће бити пријављено надлежним полицијским и правосудним органима“, навела је ПКС у саопштењу.

Како су нагласили, договор произвођача и откупљивача једини начин да малина из Србије сачува своје место на све захтевнијем европском и светском тржишту.

Такође, навели су и да ће упутити молбу Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, да се формира посебна радна група у којој би били представници министарстава финансија, пољопривреде и трговине, као и ПКС, са циљем да се обезбеди што квалитетнија производња и откуп малине у наредном периоду.

Како би се спречиле различите интерпретације података о тржишту малине, Комора је најавила и да ће од августа на месечном нивоу објављивати све релевантне чињенице о откупним ценама, производњи и извозу малине, како у Србији тако и у Европи и свету.

Колика је цена малине?

Малинари су незадовољни откупном ценом малине у Србији, која се према речима Радовића, креће од 125 до 240 динара.

Како је истакао, само четири хладњаче у Србији откупљују малину по цени од 240 динара, што „није довољно“.

Према његовим речима, проблем је настао са родом из 2022. године, односно прављењем како је он окарактерисао „вештачког вишка малине“.

Тај вишак је, тврди, настао када велике хладњаче нису куповале малину од средњих и малих посредника у извозу.

Малина је тада, додаје Радовић, увезена из Пољске и Украјине, а српска малина је остала непродата.

До сада је одржано неколико састанака са представницима малинара у Влади Србије, када је од Министарства пољопривреде тражено, између осталог, да се одобре кредити за мале и средње хладњаче, да се атарски путеви среде како се малина при транспорту не би оштетила.

Илустрација: Берба малина

Захтеви су, како је рекао Радовић , испуњени, а једино чиме су сада незадовљни јесте откупна цена малина и понашање хладњачара „који покзују да су јачи него држава“.

„Ова година је била тешка за пољопривреднике. Ми смо успели да се изборимо са тешким временским условима. Малине је ове године мање за око 30 одсто него прошле године. Има је негде око 60.000 тона“, казао је он.

Радовић је оценио да би реална цена малине требало да буде три евра, јер се тако могу покрити цена радне снаге и доћи на ниво да ни произвођачи малина ни хладњачари, не буду у губитку.

„Мислим да ће се овим потезом хладњачара многи произвођачи малина угасити. Понижавају нас. Малина у Србији није другог квалитета, бере се у малим уситњеним парцелама, механички, прстима, не бере се комбајном као у Пољској и Украјини. Тамо је индустријска малина од 10 до 20 килограма у посудама, а овде је малина у 2,8 килограма у гајбици“, казао је он.

Сада, како је рекао, врше притисак на хладњачаре, протестима од по сат времена, а они ће се наставити све док не буду били задовољни откупном ценом.

Према његовим речима, у Србији постоји 14.000 хектара земље под малином, а око пола милиона људи се директно бави њиховом производњом.

Извор:

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/radovic-asocijacija-malinara-nezadovoljni-smo-cenom-maline-nije-bilo-napada-na-hladnjace

Srodni tekstovi

Оставите коментар