Малинари наградили Вучића, а председник говорио о инфраструктури

Аутор: Gdjakovic
429 посета
ИВАЊИЦА – Посетом породичне фирме за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа „Флорива“ код Ивањице, председник Србије Александар Вучић започео је данас посету Моравичком округу.

Председника Вучића су дочекали власници фирме и запослени, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник општине Ивањица Момчило Митровић, председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић…

вучић

Извор: ТАНЈУГ/ СТРАХИЊА АЋИМОВИЋ/

Председник је најавио да ће држава уложити значајан новац у обнову локалних и регионалних путева на територији општина Ивањица, Ариље, Пожега и Косјерић.

„Колико видим, путеви су вам све“, рекао је Вучић током обиласка породичне фирме за производњу садница, откуп и прераду јагодичастог воћа „Флорива“ у селу Радаљево код Ивањице.

Вучић је додао да је његов посао да разговара са свим грађанима и да ни не зна, када му неко прилази на улици, за кога је тај политички опредељен.

„Даћемо значајне паре, највеће паре до сад за Ивањицу, али морамо да видимо и за Ариље, Пожегу и Косјерић, за све читири опшитне, да поправимо локалне и регионалне путеве“, рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће данас обићи и Голију која је туристички све интересантнија, како би видео да ли држава може ту нешто да помогне и уложи.

Вучић је подсетио да ће кроз Ивањицу проћи аутопут ка Црној Гори и додао да је деоница Ивањица – Сјеница најтежа деоница, тежа од деонице Дуга Пољана – Бољаре на граници са Црном Гором.

„Сада се мучимо са градњом тунела Муњино брдо (на деоници Прељина – Пожега), због компликоване геодезија у тунелу“, навео је Вучић.

Председник Асоцијације производаца малина и купина у Србији Добривоје Радовић Вучићу је уручио захвалницу у име малинара зато што је, како је рекао, држава испунила све што је обећала малинарима.

Радовић је казао да је Ивањица добила 250 трактора са механизацијом, минерално ђубриво и друго.

Председник је узвратио да зна да посао са малинама није лак, и да малинари никад нису задовољни ценом, али да је она сада таква да би било срамота рећи да није добра цена малине.

Признао је да када је био млађи, никако није волео да једе малине, али да их је са годинама заволео, те да би сада „само њих јео“.

„Што би рекли, свако је у младости био левичар, а после је постао мало паметнији“, нашалио се Вучић.

Наводећи да први пут долази у посету Ивањици као председник, Вучић је у разговору са мештанима обећао је да ће држава помоћи изградњу неколико локалних путева који су важни за мештане у том крају.

Председник најавио пет милиона евра улагања у Ивањицу

Председник Вучић најавио је данас, у обраћању грађанима Ивањице, улагања од пет милиона евра у путну инфраструктуру те општине.

Вучић је, пред састанак са представницима Моравичког округа, рекао да ће разговарати о Ариљу, Косјерићу, Пожеги и Ивањици и најавио скору посету Ариљу.

„Добили смо захтев од општине на 1,75 милијарди динара, односно око 15 милиона евра да уложимо у путеве. Рекли су да су путеви највећи проблем. Уложићемо, најпре, у главну улицу после 30 година обећања. Те радове ћете видети још током овог месеца“, рекао је Вучић.

У тај пројекат биће уложено укупно 1,5 милиона евра.

„Пре краја године уложићемо укупно пет милиона евра у путну инфраструктуру Ивањице“, прецизирао је Вучић и додао да ће радови кренути одмах.

Подсетио је да држава са кинеским партнерима ради на пројектовању аутопута Пожега-Ивањица, те Ивањица-Дуга Пољана-Бољаре.

„То ће бтии највећа промена за Ивањицу, бићете на свега сат и по од Београда. Следеће године завршамо аутопут до Пожеге, па идемо даље ка Ариљу, и ка црногорксој граници“, истакао је он.

Вучић је указао и да предстоје велики проблеми на зиму.

„И најозбиљније земље у Европи већ ускраћују топлу воду, гас, зато што су озбиљни људи тамо. Код нас док те нешто не задеси, ништа не предузимаш. Радимо на томе да буде довљно нафте, гаса, струје. Али биће много тешка зима по нашу земљу, и зато молим да будемо јединствени као народ“, казао је он.

Истакао је да су ти проблеми увезени због светског сукоба.

„Није то локални сукоб, како неки покушавају да прикажу. Тамо сви против свих ратују и неће доћи брзо до мира, јер нико неће да попусти и свако се нада да порази другу страну“, објаснио је он.

Вучић је нагласио да је, пошто је ситуација таква, наше да се уздамо у себе, чувамо мир, јединство своје земље и бринемо о њој.

„Биће великих притисака на нас и око КиМ, али и санкција. Ми ћемо да чувамо мир, али ћемо да чувамо и своју слободу да самостално и независно доносимо одлуке, да можемо да кажемо да имамо државу која доноси одлуке само у интересу својих грађана“, поручио је Вучић.

Председник је најавио и већа улагања у политику наталитета, више новца за новорођену децу, мајке и више права за породиље.

У домаћинству у селу Куманица

Председник Александар Вучић посетио је данас у Моравичком округу и домаћинство Вукашина Богдановића у селу Куманица код Ивањице, које се претежно бави пољопривредом, али и експлоатацијом шума.

Председника су дочекали чланови породице Богдановић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, представници општине Ивањица, председник Асоцијације малинара Србије Добривоје Радовић и мештани села.

Вучић је обишао домаћинство и упознао се са оним што им је потребно, а мештани су му рекли да је неопходно урадити пут.

Председник је поручио сарадницима да са Телекомом пораде на томе да људи у том крају добију домет.

Председник општине Ивањица Момчило Митровић поновио је да ће пет милиона од државе бити искоришћен и за асфалтирање.

Вучић је пренео и да је била „мала свађа“ на састанку са председницима општина, око економског оправдања улагања у Голију.

„Али, Голија ће бити на 10 минута од аутопута, имаће фантастичну позицију. Ако будемо улагали, уложили у пут Голијска река – Одвраћеница онда ће имати значај. Да буде нека врста нове Јахорине, пажљивије и боље рађено од Копаоника. Да одмах буду решени проблеми канализације, отпадних вода“, рекао је Вучић.

То, каже, значи живот за Ивањицу, Рашку.

„А, нама даје додатне фантастичне зимске, али и целогодишње капацитете. Потребне стотине милиона евра у годинама које долазе“, рекао је Вучић и додао да се нада да ће до већ до 2025. бити већи прилив људи на територију Голије и Ивањице.

Једну мештанку је занимало да ли ће бити помоћи самохраним родитељима у Ивањици, али је председник општине објаснио да жена која има нешто у свом власништву, не може да рачуна на значајнију помоћ, осим оне коју већ остварује преко Центра за социјални рад.

На то је Вучић рекао да се то не може препустити локалним самоуправама, већ да на томе мора да поради држава, те своју сарадницу Сузану Пауновић замолио да са премијерком и надлежним министрима размотри колико би државу коштало да помогне самохраним родитељима са примањима испод неке одређене суме, једнократно, а како да се за буџет припреми нешто што ће бити годишња помоћ убудуће.

Молба мештана је била и аутобуски превоз, за неколицину запослених који раде у Ивањици, међутим, Вучић им је предочио да је то неизводљиво, јер је прескупо.

„Сами кажете да нема много оних којима би то користило, двоје, троје“, рекао је Вучић.

Оно што је посебно важно мештанима јесте најава завршетка новог далековода, који ће значити да неће више нестајати струја, пре свега, зими.

„Узмите број Сузане Пауновић, па ако вам нестане струја, јавите нам“, рекао им је председник.

Вучић је констатовао и да је цена малине, ове, као и прошле године, добра, што је и потврдио и његов домаћин.

Породица Богдановић броји 17 чланова међу којима је деветоро деце, а према речима Зорана Богдановића под малинама имају од 80 ари до хектар.

Он је за Танјуг рекао да им је, у зависности од тога каква је година, током бербе малина потребно од пет до 15 радника.

Иако је невреме праћено градом, које је у претходном периоду погодило општину Ивањица, делом оштетило и њихове малињаке, Богдановић каже да су ипак задовољни родом, али и овогодишњом ценом малина.

„Град је уништио око 15, 20 одсто, род је подбацио у односу на претходне године, али шта је ту је, боримо се“, рекао је Богдановић који очекује да им ове године роди око вагон малина.

Након обиласка домаћинства Богдановић председник се упутио на Голију, где ће бити одржана презентација пројекта развоја туризма на тој планини.

Људи ће осетити значајне помаке

Председник  Вучић рекао је данас да ће становници Ивањице видети и осетити значајне помаке за њихову средину, наглашавајући да је пет милиона евра за путну инфраструктуру велика свота.

Вучић је, на питање колико је важна његова посета Ивањици и Моравичком округу, с обзиром да је помињао инвестиције, рекао да се у тај крај не може довести велика фабрика.

„Овде раде Јавор Матис, Метал Кениг, дрвна индустрија. Треба да улажемо у туризам, пољопривреду, јер овде добро раде са малинама и кромпиром“, нагласио је он.

Вучић је казао да су људи вредни и способни и да траже највише путеве, и поновио да ће ове године држава инвестирати пет милиона евра у путну инфраструктуру.

„Знате ли шта је за Ивањицу да у овој години потрошимо пет милиона евра само на путеве?“, упитао је он.

Указао на сушару у Ариљу, за коју је казао да је озбиљна фабрика која се успоставља са Мађарима.

Навео је да им је важна обилазница око Пожеге, и да треба решити проблем са депонијом.

Истакао је да треба да се реши питање Голијске реке.

Подсетио је да је у Сврачково уложено 30 милиона евра, и да је то највећа кумулација воде, која треба да буде готова за три године, и која ће снабдевати пола милиона људи.

У плану градња ски центра на Голији, канализације на Копаонику

Председник Вучић изјавио је данас, после састанка са председницима општина Сјеница, Рашка, Ариље, Косјерић, Пожега и Ивањица, да ће Ивањица за обнову путева одмах добити око пет милиона евра, а Ариље четири милиона, као и да се планира градња скијашког центра на Голији и канализације на Копаонику.

Вучић је у Ивањици рекао да ће бити много улагања, а пре свега у путеве.

Навео је да ће, Косјерић средства за радове на главној улицу и око 700.000 евра за још један пут важан за грађане.

„У Сјеници напредују радови на школи, а ускоро креће да се ради и Дом здравља који ћемо де факто претворити у општу болницу, као што ћемо болницу у Новом Пазару да претворимо у клинички центар“, навео је Вучић.

Додао је да у Рашкој ускоро креће обнова основне школе за шта се издваја три милиона евра.

„Разговарали смо и о другим инфраструктурним пројектима, као и да кренемо ускоро да радимо канализацију на Копоанику и решимо тај проблем. Такође, причали смо о даљем јачању наших далеководних и нисконапонских мрежа и замени дрвених стубова бетонским, као и о чишћењу растиња пре зиме. Разговарали смо и око могуће изградње скијашких центара на Голији у будућности, као и набавци гаса…“, навео је Вучић.

Казао је да држава покушава са Кинезима да убрза што више градњу аутопута.

Већ у наредних месец дана ће грађани моћи да виде реализацију овог што смо договарали, рекао је Вучић.

Најавио је да ће у марту почети и изградња обилазнице око Пожеге у вредности од 4,8 милиона евра и додао да грађанима Пожега обилазница чак више значи од самог аутопута.

Голија, српска ваздушна бања спремна за туристе

Председник Александар Вучић посетио је данас и планину Голију, где ће бити представљен пројекат развоја туризма ове српске ваздушне бање.

Пројекат развоја Голије подручја са највише снежних дана у Србији, пространих проплака изнад 1.200 метара и врхова виших од 1.400 метара надморске висине Влада Србија прогласила је за пројекат развоја туризма од стратешког значаја.

Ова планина поседује добру основу за формирање скијашких стаза и рекреацију, односно благе шетње и планинарење у готово нетакнутој природи, а туризам се на Голији развија великом брзином.

У последњих 10 година Голија је добила савремене и уређене ски-стазе, жичаре и пратеће ски-садржаје.

Током зиме, долазе гости из Србије и иностранства, а туристима је Голија примамљива и лети.

Влада Србије је, јула 2001. године, донела Уредбу којом се подручје планине Голија ставља под заштиту као „Парк природе Голија“ и сврстава у прву категорију заштите као природно добро изузетног значаја.

Прецизно су дефинисане границе парка које обухватају подручја општина Ивањица, Краљево, Рашка, Нови Пазар и Сјеница – укупне површине 75.183 хектара, а унутар њих подручја са првим, другим или трећим степеном заштите.

Развоју туризма свакако доприноси и уређење путне инфраструктуре, посебно изградња пута Голијска река – Преко Брдо – Одвраћеница.

Голија је једна од најшумовитијих српских планина, носи епитет вазушне бање, а у туристичкој понуди су и три природна језера, од којих је најпознатије Даићко, али не мање значајна и занимљива су и Кошанинова језера и језеро Небеска суза на Округлици.

Околина Голије богата је и кулирно-историским споменицима попут манастира Студенице, Градац и Брезова, као и Цркве Свете Богородице у Долцу, Цркве Светог Николе у Палежу, а ту је и горња испосница у Савову, где је Свети Сава писао „Житије Светог Симеона“.

ИЗВОР: https://rtv.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар