Малинари иду на састанак у Министарство пољопривреде!

Аутор: Gdjakovic
502 посета

Малинари окупљени у Удружење „Наше воће Србија“ ће се у уторак, 4. априла, састати са представницима Министарства пољопривреде. Њихови представници очекују решење нагомиланих проблема у том сектору пољопривреде, који су се пренели из прошлогодишње сезоне.

Ово су прве процене утицаја мраза на воће

Како је за Нову економију рекао Божо Јоковић, представник удружења и директор Земљорадничке задруге Агро-еко воће из Ариља, „малина нема алтернативу“ јер од тог воћа живи 500.000 становника Србије, у регијама где се већ деценијама интезивно обавља њена производња.

МАЛА ОТКУПНА ЦЕНА МАЛИНЕ – ОГРОМАН ПРОБЛЕМ ЗА ХЛАДЊАЧАРЕ
„У уторак 4. априла имамо састанак са министарством и представницима свих општина у којима је заступљено гајење малине. Надамо се да ћемо ове године решити тај страховито велики проблем, јер већ улазимо у нову сезону са нерешеним проблемима из 2022. године“, рекао је Јоковић на наш портал.

ХЛАДЊАЧАРИ ШИРОМ РЕГИОНА ЈОШ НИСУ ПРОДАЛИ ПРОШЛОГОДИШЊЕ МАЛИНЕ
Он нам је потврдио да се у хладњачама и даље налази велика количина прошлогодишње малине која није продата, као и да због тога није исплаћен део прошлогодишњег рода великом броју малинара.

Малина је иначе прошле године у Србији достигла рекордну откупну цену, која се кретала од 500 до 600 динара за килограм.

Илустрација: Муке малинара са ценама/ Фото: Pixabay

СВЕ ИЗВЕСНИЈА МАЊА ЦЕНА МАЛИНЕ, ТРОШКОВИ ПРИЗВОДЊЕ И ДАЉЕ ВЕЛИКИ
Ипак, како је раније писао и наш портал, проблем је настао онда када је требало да се исплате примарни произвођачи, цена малине је на страном тржишту у међувремену пала, а цена рода 2022. је као и ранијих година унапред договорена.

„Наше воће Србија“ окупља задружне и породичне хладњаче, које опслужују велики број коопераната.

Састанку наредне недеље ће присуствовати и професори из сектора пољопривреде, економије, као и представници Задружног савеза Србије.

ДУЊА – потражња већа од понуде

Малинари поручују да српска малина има велики допринос у БДП (бруто-домачем производу), као и да заузима уважено место на светској пијаци које је изборено квалитетом.

„Нисмо искористили предности бренда малине, али тимским радом и применом нових начина понашања и фер-тржишних услова, са државом као партнером, произвођачким организацијама и пласманом од поља до полице маркета имамо шансу да малину одржимо као економску сигурност за преко 500.000 становника Србије“, додаје се у најави овог догађаја.

НИСКА ТРЖИШНА ЦЕНА МАЛИНЕ ПРОБЛЕМ, МОРАТОРИЈУМ ДОБРОДОШАО
Велики број малинара и даље не зна шта да очекује од наредне сезоне, будући да су поново поскупели трошкови производње, пореч тога што прошлогодишњи род и даље није исплаћен.

Извор: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/malinari-u-utorak-pregovaraju-sa-ministarstvom-poljoprivrede

Srodni tekstovi

Оставите коментар