Кукуруз благо поскупео, пшеница по старом слаба понуда и продаја

Аутор: Gdjakovic
1,6K посета

На Продуктној берзи у Новом Саду претходне седмице укупан обим промета био је мањи за 63 одсто и износио је 1.499 тона робе, док је финансијска вредност достигла 34.803.470 динара.

У недељи за нама приметна је била слабија активност учесника на робно-берзанском тржишту у односу на претходну недељу, наводи се у недељном берзанском извештају. Приметан је био узлазни тренд цене кукуруза новог рода, док је цена пшенице стагнирала на прошлонедељном ценовном нивоу.

За разлику од претходне недеље, када је тржиште кукуруза било изузетно мирно, забележена је повећана активност, те је кукуруз био примарна пољопривредна култура у трговању, остварујући чак 75 одсто у укупном обиму промета.
Већ први дан протекле недеље донео је повећану понуду кукуруза без анализе на афлатоксин, као и понуду кукуруза старог рода, док је тражња била усмерена на кукуруз са анализом на афлатоксин, а такав однос задржао се током читаве седмице. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 15,70 до 16,20 дин/кг без ПДВ-а.

Пондер цена износила је 16,15 дин/кг без ПДВ-а (17,76 дин/кг са ПДВ-ом), те је у односу на седам дана раније приметан узлазни тренд цене од 6,54 одсто. Прометован је и кукуруз са влагом до 16 одсто по цени од 15,80 дин/кг без ПДВ-а, а трговало се и старим родом кукуруза у ценовном распону од 15,50 до 16,30 дин/кг без ПДВ-а у зависности од паритета.

Нови или половни трактор: Кључни фактори на које треба обратити пажњу, а није само цена

Слаба прошлонедељна активност на тржишту пшенице наставила се и током ове недеље. Почетком недеље била је приметна нешто већа понуда пшенице у Банату, док је тражња била изражена на паритету Бачке. Однос понуде и тражње је током остатка недеље био уједначен, а крајем недеље била је исказана тражња за пшеницом са вишим параметрима квалитета, као и за сточном пшеницом.

Берзански уговор закључен је на ценовном нивоу од 20,00 дин/кг без ПДВ-а (22,00 дин/кг са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на претходну недељу, цена пшенице је остала непромењена.
На тржишту соје током ове недеље била је приметна нешто слабија тражња у односу на понуду, која је била на вишем ценовном нивоу. Сојино зрно је у укупном обиму промета учествовало са уделом од 13 одсто. Сојом се трговало у ценовном распону од 45,50 до 46,00 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета.

Пондер цена износила је 45,74 дин/кг без ПДВ-а (50,31 дин/кг са ПДВ-ом). У односу на прошлу недељу приметан је блажи ценовни пад. Након две седмице мировања, на тржишту сточног јечма ове недеље је дошло до закључења робно-берзанских уговора. Сточним јечмом се трговало на јединственом ценовном нивоу од 15,30 дин/кг без ПДВ-а (16,83 дин/кг са ПДВ-ом). У понуди се нашао и сточни јечам са хектолитром мањим од 62 кг, али се њиме није трговало. Од осталих роба, трговало се у мањим количинама минералним ђубривом у формулацији МАП 12:52, руским, у паковању 600/1 на паритету ЦПТ купац по цени од 83,21 дин/кг без ПДВ-а (91,53 дин/кг са ПДВ-ом).

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/na-produktnoj-berzi-prethodne-nedelje-pad-prometa-od-63-odsto_1480383.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар