Ко ће од пољопривредних произвођача морати да има нову фискалну касу?

Аутор: draganadpetrovic
368 посета

НОВЕ електронске фискалне уређаје, најкасније од маја, мораће да имају и поједина пољопривредна газдинства. Она која воде пословне књиге и баратају – кешом. Индивидуални пољопривредни произвођачи, који продају сопствене прозводе, у не тако великим количинама, и даље су ослобођени евидентирања промета преко фискалног уређајаУ Министарству финансија потврђују да се обвезником фискализације сматра и носилац породичног пољопривредног газдинства, уколико се определио да води пословне књиге. Односно, обвезник је ПДВ, који обавља промет на мало, пољопривредним производима, без обзира на место продаје, као и да ли продаје сопствене производи или је реч о препродаји.

  • Од обавезе фискализације изузета је продаја сопствених пољопривредних производа на пијачним тезгама и сличним објектима – наводе у Министарству финансија. – Од тога су ослобођени и они који продају на другим местима у складу са посебним прописима, којима се уређују мале количине примарних производа животињског порекла, односно биљне хране. Услов је да не плаћају порез као носиоци пољопривредног газдинства, нису осигураници по основу пољопривредне делатности нити корисници пољопривредне пензије.
Илустрација: Фискализација се не односи на мања газдинства

Како објашњава Ђерђ Пап, порески саветник, пољопривредна газдинства најчешће не воде пословне књиге, већ имају третман индивидуалних пољопривредних произвођача.

  • Постоје изузеци у три случаја – објашњава Ђерђ Пап. – Најпре када газдинства, својевољно или не, уђу у систем пореза на додату вредност. То се дешава када им годишњи промет премаши осам милиона динара. Други случај је када на сопствени захтев желе да уђу у ПДВ систем. Некада газдинство хоће да се третира као предузетник. Подноси пријаву Пореској управи, иако не улази у ПДВ, али постаје део система вођења пословних књига. Газдинства која воде пословне књиге и раде за кеш, а то су и уплате преко поште и плаћање картицама, морају да имају фискалне уређаје. Није једини услов да се третира као предузетник, услов је и да барата са готовином.

Фискална каса, како објашњава Пап, није обавезна за пољопривредна газдинства која послују са фирмама и безготовински наплаћују робу, фактурама. Када је реч о индивидуалним пољопривредним произвођачима, они своју робу могу да наплаћују мимо касе.
Не постоји обавеза евидентирања промета на мало и примљених аванса за овакав промет преко електронског фискалног уређаја, код продаје сопствених пољопривредних производа на пијачним тезгама и сличним објектима и другим местима – стоји у уредби која говори ко не мора да држи касу. – Када је продаја у складу са посебним прописима којима се уређују мале количине примарних производа животињског порекла, односно хране биљног порекла.

Илустрација: Фискализација није потребна за произвођаче који робу продају на пијаци

Пољопривредни произвођачи, нарочито власници газдинстава, ипак, збуњени су новим прописима, па, чини се да ни не знају много шта их чека.

  • Видећемо како ће ситуација да се развија, јер и даље не знамо ништа много о томе – рекао нам је Миливоје Ћорић, председник Мреже младих пољопривредника Србије. – Већини сигурно неће да одговара да имају фискалне касе. Сви сада то другачије тумаче, али се надам да ћемо ускоро сазнати како да радимо.
  • Извор:https://www.novosti.rs/c/vesti/ekonomija/1064490/paor-knjigovodjom-mora-ima-kasu-kom-slucaju-poljoprivredna-gazdinstva-treba-imaju-fiskalni-uredjaj

Srodni tekstovi

Оставите коментар