Ко одређује цену путера и зашто је млеко све посније?

Аутор: Gdjakovic
60 посета

Овај производ све више постаје луксуз. Мали фармери у Немачкој обустављају производњу а и смањује се проценат масти у млеку
Немачка је велесила у ЕУ и у производњи путера, али тај производ у овој земљи постаје све скупљи. Најпре је разлог било опште поскупљење, али сад је проблем и у млеку, пише „Дојче веле”.

Немачка производи 329.954 тоне и с овом државом се једино могу поредити Француска (279.970 тона), Ирска (189.260 тона) и Пољска (171.000 тона).

Како се наводи, та доминација на европском тржишту маслаца неминовно значи и да кад он у Немачкој поскупи, дубље у џеп морају да посегну многи у ЕУ будући да је она велики извозник. Цена путера сада је премашила досадашњи рекорд из августа 2023. за десетак центи и просечна цена у супермаркетима је 2,39 евра за уобичајено паковање од 250 грама. Тако је на свим тржиштима, а конкретно у Србији тренутна цена је и виша – од 380 до 450 динара (за паковање од 200 грама) у зависности од трговинског ланца.

У Удружењу произвођача млека Баварске објаснили су како је проблем и неуобичајено мали удео масти у млеку – а то јесте маслац. Удео масти у млеку се мења у току годишњих доба, али је још од фебруара испод нормалне границе, што је атипично, упозорили су произвођачи. Истиче се како се ово смањење не чини значајним – између 0,01 и 0,04 одсто, и то на целој територији државе, што значи да ако се све зброји, то ипак јесте велико смањење и потребно је много више млека да би се направила иста количина путера.

Медији подсећају да се у Немачкој цена путера традиционално одређује на једној од две специјализоване берзе, где се већ стотинак година средом састају представници произвођача и купаца како би договорили оквирну цену маслаца.

– Оне служе као оријентација за све учеснике на тржишту. Берза не одређује цену, она је само констатује – преноси „Дојче веле”, али се наводи да ипак трговци на крају одлучују колико ће овај млечни производ коштати у њиховим радњама и често претерују.

У Институту за истраживање тржишта у Келну објаснили су зашто се путер сврстава у производе референтне цене. Рецимо, биљно уље је у поређењу с прошлом годином јефтиније за 6,4 одсто, брашно за 8,8, а тестенина за 3,2 процента.

– Ако је путер скупљи, онда потрошачи имају утисак како је све скупље – рекли су стручњаци с овог института, али додају да је то ипак претерано јер се овај млечни производ троши у релативно малим количинама у домаћинствима па промене његове цене не утичу толико на буџет. Цена путера у тој земљи чини свега 0,18 одсто потрошачке корпе по којој се мери поскупљење хране.

Стручњаци не предвиђају побољшање на тржишту путера јер годинама уназад око четири одсто произвођача обуставља производњу. Одржање малих фарми и погона све је скупље због захтева у ЕУ да се граде веће стаје због добробити животиња, што многи не могу финансијски да испрате.

Ивана Алибуновић

Извор: ПОЛИТИКА

Srodni tekstovi

2 коментари

Оставите коментар