Како се одређује пасивни статус газдинства и шта то значи?

Аутор: draganadpetrovic
319 посета

Правилником о упису у Регистар пољопривредних газдинстава (РПГ) никада није било нити је тренутно прописано одређивање пасивног статуса пољопривредном газдинству уколико пријави обављање пољопривредне производње на пољопривредном земљишту које се у катастру не води као обрадиво пољопривредно земљиште, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како је наведено, приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у РПГ које је сам произвођач попунио, као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Са друге стране, наглашавају из Министарства, правилником о упису у РПГ било је и тренутно јесте прописано одређивање пасивног статуса пољопривредном газдинству које је у захтеву за упис или у захтеву за остваривање права на подстицаје пријавило нетачне податке, односно ако на обрадивом пољопривредном земљишту пријаве обављање пољопривредне производње коју у стварности не обављају, односно која није под биљним културама и која се не обрађује (тзв „парлог“), што је, како су навели, очигледна злоупотреба права.

Ако се пољопривредна производња обавља на земљишту које се у катастру непокретности не води као обрадиво пољопривредно земљиште, објашњавају из Министартсва, већ се води као неплодна површина или земљиште посебне намене, пољопривредни произвођач на том земљишту може поднети захтев за промену катастарске културе и класе подручној јединици Републичког геодетског завода, до исправке у катастру може да користи субвенцију.

Подсећају да се право на подстицаје по хектару обрадиве земље остварује за пољопривредно земљиште на коме се обавља пољопривредна производња, односно да се право на рефакцију акцизе за гориво за пољопривредне сврхе остварује до највише 100 ха уписаног обрадивог пољопривредног земљишта.

Илустрација: Право на подстицаје по хектару обрадиве земље остварује за пољопривредно земљиште на коме се обавља пољопривредна производња

Из Министарства додају да је у току рад на измени Закона о пољопривреди и руралном развоју у погледу прописивања основа за коришћење земљишта за добијање субвенција.

Новина се односи на то да се пољопривредницима који немају доказ о власништву нити уговор о закупу дозволи да се упишу у еРПГ на основу посебне изјаве оверене код нотара под кривичном и материјалном одговорношћу, којом гарантују да је наведена парцела она коју баш они обрађују, што ће и документовати надлежним инспекцијама када дођу у проверу.

Из Министарства поручују да су свим пољопривредним произвођачима на располагању за сва питања, појашњења и додатну подршку Контакт центар Управе за аграрна плаћања, као и бесплатан број телефона за упите у вези са еАграр-ом 0800-106-107.

Такође, могу се обратити путем контакт форме на сајту Управе за аграрна плаћања и еАграр сајту и путем имејл адреса и друштвених мрежа (Инстаграм и Facebook).

– Министарство пољопривреде и Управа за аграрна плаћања улаже максималне напоре да на све упите који пристижу свим каналима информисања одговори у најкраћем могућем року – истичу из Министарства.

Извор: https://www.agrotv.net/pasivni-status-gazdinstva-se-ne-odredjuje-na-osnovu-katastra/

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар