Како министарка пољопривреде види решавање изазова у пољопривреди?

Аутор: Gdjakovic
443 посета

БЕОГРАД – Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да је један од главних глобалних изазова са којима се пољопривреда суочава повећање броја становника и исхрана растуће светске популације, а да кључ у решавању тог проблема лежи у модернизацији и „паметној“ пољопривреди.

Танасковићева је то рекла током излагања на округлом столу о одрживој пољопривреди и агри-теку, у оквиру Форума за пословну и научну сарадњу Србије и Италије, и нагласила да су нека модерна решења у пољопривреди пре десетак година била потпуно незамислива.

Војвођански паори за набавку опреме за наводњавање имају на располагању 370 милиона динара

„Трактори без возача, надзор засада из дронова или замена радне снаге у пољопривреди роботима, била је потпуно научна фантастика. То је било нешто што свакако није било могуће замислити у тим годинама, а данас су то нормалне ствари“, рекла је Танасковићева.

Истакла је да је управо модернизација то чему Србија тежи и где улаже „изузетно велика средства“.

„Пружамо подршку научним институцијама. Пре свега БиоСенсу као једном од првих института у Србији који се бави паметном пољопривредом. Увелико радимо на аутоматизацији противградних система која значајно доприносе заштити наших усева“, навела је Танасковићева.

Додала је да је Србија покренула изузетно значајан и велики пројекат – еАграр.

„Ми комплетну пољопривреду дигитализујемо, примарне произвођаче дигитализујемо по први пут. По први пут пољопривредни произвођачи, мимо прерађивача имају прилику да од државе добију 50 одсто поврата инвестиције коју раде. Акценат државе је на пољопривреди“, рекла је она.

Додаје да је да ће еАграр покренути српске пољопривреднике да у већој мери користе страна средства која су намење модернизацији и дигитализацији у пољопривреди.

„Држава прати све технологије које се развијају у свету и издваја средства за то, али све више је и заинтересованих примарних пољопривредних произвођача који желе та средства да користе“, истакла је Танасковићева.

Форум је организован, у Палати Србија, у оквиру званичне посете италијанске државно-привредне делегације Србији.

На Форуму за пословну и научну сарадњу Србије и Италије учествује више од 250 компанија из Србије и око 150 италијанских, а заказано је око 400 билатераних састанака.

Где ове године наћи сезонице и колико платити дневнице?

Мултисекторску италијанску привредну делегацију чине компаније из сектора обновљивих извора енергије, управљања отпадом и отпадним водама, циркуларне економије, биотехнологије и агротехнологије, транспорта и логистике, производње машина за железницу, услуга, индустрије челика, грађевинске индустрије, туризма и хотелијерства, дрвне индустрије, текстила.

На форуму учествују и представници научне заједнице, факултета, института и асоцијација.

Srodni tekstovi

Оставите коментар