Какву аграрну политику планира Влада под руководством Вучевића?

Аутор: Gdjakovic
86 посета

Мандатар за састав Владе Милош Вучевић изјавио је данас да ће нова влада спровести бројне мере у области пољопивреде и да ће завршити дигитализацију пољопривредних система. Вучевић је подсетио да пољопривреда и прехрамбена индустрија имају значајан удео у БДП-у српске економије, као и да је петина запослених у Србији ангажована у овом сектору.

„То је једна од грана привреде која остварује суфицит у спољнотрговинској размени, нова влада ће значајан фокус својих активности усмерити управо у правцу јачања овог сектора”, рекао је Вучевић.

Он је указао да је за 12 година буџет за пољопривреду увећан за скоро три пута, са 40,8 милијарди динара колико је износио 2012. године на 114,3 милијарде динатра, колико износи данас. „Тим рекордним буџетом успели смо да исплатимо све заостале субвенције из претходних година”, навео је Вучевић.

Вучевић је рекао да је неопходно повећање конкурентности пољопривреде како би могли да се такмичимо на захтевним спољним тржиштима.

„Ревитализација и раст сточарства је један од приоритета и спроводиће се кроз мере и активности усмерене на очување сточног фонда…

Ко је нови министар? 

Унапредићемо досадашњи систем подстицаја у сектору млекарства, а он ће бити реализован кроз плаћање премије за млеко према квалитету испорученог млека”, рекао је Вучевић. Он је поручио да ће валда наставити мере кредитне подршке и пројектног финансирања, како би се кредитна средства учинила доступним пољопривредницима под условима повољнијим од комерцијалним.

Вучевић је подсетио и да је потписан Споразум о слободној трговини са Кином који ће ступити на снагу ове године и то је, како је рекао, највећа и најважнија ствар којом су отворена врата ‘непрегледном тржишта’.

Вучевић је истакао и да ће нова влада кроз партнерски однос, реална решења и економски засновану подршку, учинити максималан напор да пољопривредно-прехрамбени сектор постави на високо место у српској економији, преноси Тањуг.

ИЗВОР: Политика

Kо је Александар Мартиновић и шта га чека и Министарству пољопривреде?

Srodni tekstovi

Оставите коментар