Каква је рачуница када жена са три факултета гаји краве?

Аутор: Gdjakovic
256 посета

Она се, наиме, млечним говедарством се бави од како се из града преселила у ово банатско село пре 13 година.

– Завршила сам 3 факултета. Завршила сам основне студије и магистарске студије овде у Зрењанину, на техничком факултету, и онда сам добила такође стипендију министарства иностраних послова Италије и 9 месеци провела у Болоњи. Једино задње, мастер студије су из пољопривреде. Ту се некако надовезало и то да се удам „на село“ и да супруг и ја останемо на селу и да наставимо посао којим су се бавили његови родитељи – рекла је Тања.

Како истиче, ситуација је мало боља у овом битном послу, али и да је даље тешка, као и да значе у великој мери субвенције, како би се покрили трошкови ветеринара и неге животиња.

– Тешко је, без обзира што се држава труди да повећа давања за сточаре, и даље је јако тешко. Веома мали број људи се одлучује да постане сточар. Мали сточари су сви давно напустили то занимање.

– Субенције су скочиле са 25 на 40.000 динара, по условном грлу то је доста новца. Већина тог новца оде на ветеринаре и саму стоку – рекла је, али истакла и да је скочила цена крава, те да квалитетна грла не могу да се купе испод 2.000 до 2.500 евра.

– На имању ми имамо 45 музних крава и још до 25 грла имамо јуница, младих до годину дана, стеоних и тако…

Фото: Принтсцреен/ РТВ Сантос Зрењанин 

Фото: Принтсцреен/ РТВ Сантос Зрењанин

Како је рекла, на дневном нивоу око 22-23 литре даје свака крава, додавши да млеко предају у панчевачку млекару.

– Тренутна цена млека је од 55 до 60 динара, зависи од месеца до месеца, као и количине млека коју предајемо. Субвенција је повећана са 10 на 19 динара, тако да и ту негде видимо своју математику – рекла је.

Што се исхране крава тиче, рекла је да тренутно имају разнолику исхрану.

– Репин резанац, прекрупе, сточног брашна, детелине као хабасту храну, а поподне добијају силожни кукуруз, исто прекрупу, сточно брашно и на крају детелина – рекла је и истакла да је врло важна и млечна маст.

– Оне смањују количину млечне масти кад иду на поља, на испашу, а тренутно је количина млечне масти повећана. Рецимо да имају од 4 до 4,5 одсто млечне масти, а неке и 5 одсто.

Ова породица води рачуна о свим животињама на имању, а најмлађи члан је петогодишња девојчица, која је истакла да воли животиње и да помаже својим родитељима у одржавању животиња.

Такође, рекла је да јој је леп живот на селу.

Извор: К1

Srodni tekstovi

Оставите коментар