ИПАРД убрзава у Србији, све више новца иде у пројекте, исплаћено преко 60 милиона евра

Аутор: Gdjakovic
458 посета

Од почетка спровођења ИПАРД 2 програма до 31. децембра 2022. године објављено је 14 позива. Од 14 објављених јавних позива, са аспекта обраде свих поднетих захтева закључени су први и Други позив за меру 1, као и први позив за меру 3. Куповина новог трактора у оквиру мере 1 доминантан је тип ИПАРД улагања током периода спровођења програма. Доминантан тип инвестиције за меру 3 односи се на изградњу/реконструкцију постројења за прераду, као и на модернизацију опреме за прераду и паковање,

Док су у оквиру мере 7 потенцијални ИПАРД  корисници највеће интересовање исказали за инвестиције у успостављање туристичких домаћинстава и рекреативних зона.

Спровођење ИПАРД 2 програма

Од почетка спровођења ИПАРД 2 програма до 25. јула 2023. године одобрен је 1.501 пројекат, са износом одобрене јавне подршке од 189,1 милиона евра, комплетно је исплаћено 752 пројекта уз исплаћену јавну подршку у износу од 60,6 милиона евра и авансно је исплаћено 56 пројеката са износом подршке од 10,7 мил. евра.

Од почетка 2023. године закључно са 25. јулом одобрено је 308, од чега је комплетно исплаћено 107 и авансно је исплаћено 26 пројеката. У истом периоду одобрено је 42,2 милиона евра  јавне Подршке, комплетно је исплаћено 13,4 мил. Eur јавне подршке и авансно је исплаћено 6,0 милиона евра.

Научник додао само један састојак у ћевап, а то може изазвати праву револуцију у преради меса

Пораст броја одобрених пројеката у односу на претходни месец остварен је у марту и мају, а исплаћених у марту, мају и јуну месецу.

Пораст износа одобрене јавне подршке у односу на претходни месец остварен је у фебруару, марту, мају и јулу месецу, док је комплетно исплаћена јавна подршка остварила пораст у односу на претходни месец у фебруару, марту, мају и јуну месецу.

Током 2023. Године наставља се континуирано одобравање и исплата ИПАРД пројеката.

Просечна стопа раста одобравања пројеката у 2023. години на месечном нивоу (закључно са 25. јулом) износила је 2,9%, а исплате пројеката 2,6%. Истовремено, одобравање јавне подршке у 2023. години на месечном нивоу извршено је са просечном стопом раста од 3,4%, док је просечна стопа раста за наведени период највећи пораст остварила за исплаћену јавну подршку и износила је 4,3%.

Убрзање процеса исплате пројеката у значајној мери условљено је динамиком реализације инвестиција које су предмет ипард подршке од стране потенцијалних корисника, те стога апел потенцијалним корисницима је да убрзају наведени процес, као и припрему документације и подношење захтева за исплату подршке.

Матeријал са ИПАРД III информативне радионице је доступан и може се
преузети на следећим линковима:
Презентација: h t t p : / / g o f i l e . m e / 4 w s 4 M / R 1 Y y 9 C J K g
Снимак ИПАРД III инфомативне
радионице: t t p : / / g o f i l e . m e / 4 w s 4 M / l A U
j T W 5 W d

 

Srodni tekstovi

2 коментари

Aleksandar 11. август 2023. - 19:59

Sramota,sve isti dobijaju,po 5 gazdinstava otvaraju na jedno gazdinstvo,u bogaticu dublju i badovincima strasno,se rodbinski i 20 posto casti!!!!

Одговори
Novak 12. август 2023. - 05:37

Svaka cast,ko hoce da radi imace punu podrsku,zalost je sto mlade ljude ovo slabo interesuje..

Одговори

Оставите коментар