Илић: Прехрамбена сигурност остаје најважнији приоритет за Србију

Аутор: draganadpetrovic
287 посета

Са аспекта Србије нема друге теме важније од унапређења пољопривреде и прехрамбене сигурности, изјавила је помоћник министра пољопривреде Ведрана Илић учествујући на 53. седници Скупштине Сталне радне групе за регионални рурални развој југоисточне Европе (SWG RRD).

Илић, која је предводила српску делегацију на седници одржаној у периоду од 13. до 16. јуна у Осијаху, Аустрија, том приликом је рекла да пољопривреда игра главну улогу и у активностима везаним за климу и животну средину.

„Питање прехрамбене сигурности остаје најважнији приоритет, што је посебно наглашено у околностима текуће COVID кризе и дешавања у Украјини“, истакла је Илић.

Током три дана урађена је ретроспектива постигнутих резултата SWG-a у претходном периоду али и су направљени и презентовани планови активности за наредни период.

Међу кључним активностима у наредном период издвајају се организација Форума пољопривредне политике 2022. и Годишњег састанка министара земаља Југоисточне Европе.

SWG RRD (сталнa радна група за регионални рурални развој југоисточне Европе) је платформа за умрежавање и регионалну сарадњу, успостављена током Форума пољопривредне политике 2005. године, одржаног у Северној Македонији и Србији у јуну 2005. године.

SWG је поступајући према закључцима Форума за пољопривредну политику из Лајпцига и усвојеној Агенди 2004. године основана на основу заједничке жеље да се успостави организација за одрживи рурални развој у Југоисточној Европи. Као организација SWG је неполитичко тело, које делује у духу пријатељства и добросуседства и унапређује узајамно поштовање и поверење, дијалог и сарадњу међу институцијама чланицама.

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/ilic-prehrambena-sigurnost-ostaje-najvazniji-prioritet-za-srbiju/

ФОТО: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Srodni tekstovi

Оставите коментар