За два дана на чварке потрошили пола милиона евра

Аутор: Gdjakovic
689 посета

Према проценама организатора 17. по реду ваљевску “Чваркијаду” посетило је преко 50.000 људи из свих делова Србије. У спремању дуван и шодер чварака учествовало је 75 оранија, а продато је преко 30 тона чварака.

Најпре да вам откријемо ко је победник овогодишње Чваркијаде у Ваљеву, исти је као и претходне године, а у питању је Спасоје Цветковић који је сада четвороструки првак у спремању дуван чварака. Најбољи је био 2017, 2018. 2022 и ове године.

Која је његова тајна у припреми дуван чварака?

“Мора да буде наша домаћа свиња, не ваља много ни крта, ни премасна. Мора лаганица ватра и све полако. У завршној фази не ваља да се чварци препрже, али и да не остану влажни и живи. Али, најбитније је да се воли оно што се ради. Најпрече то”, рекао је Цветковић овом приликом и нагласаио да се овим послом бави скоро пола века јер је месар од 1975. године.

Први дан “Чваркијаде” резервисан је за такмичење у припреми шодер чварака. Додељене су три награде. Прво  место и награду од 35.000 динара освојила је екипа Пољопривредне школе са домом ученика Ваљево, друга је припала екипи “Параментић” која је награђена са 25.000 динара, а трећепласирани је био тим “Месопродукт Саша” који је  добио награду у износу 15.000 динара.

Биле су ту и ревијалне награде: најискуснији мајстор је Марко Стојић (“Месопродукт Марко”), најбољи почетник био је Драган Лазаревић, а за најбољег веслача проглашен је Богосав Станачић (Печењара “Патак”), док су највеселији оранијаши били из екипе “Књаз”, а за најупорнијег чваркољупца проглашен је Дејан Лепојевић. Изабран је и најлепши штанд, а то је био штанд ПГ “Алексић”.

На продајној изложби уествовало је  250 представника најразличитијих произвођача од специјалитета до уметнина ручних радова и заната. Они су били распоређени дуж кеја Колубаре и испред платоа. Било је ту вруће свињско и јагњеће печење, свадбарски купус, јагњећа сармица, пихтије, разноврсних сувомеснатих производа, разне врсте сирева, зимница, мед, прополис и све оно што може да се направи од пчелињих производа али и домаћи сокови, сирупи, вина, сушено воће, ракије, а велику пажњу малишана привукла је могућност да извајају нешто заједно са мајстором грнчарског заната.

Ако се има у виду да је купљено 30000 кг чварака и да је просечна цена била 1900 динара (1800 за шодер и 2000 за дуван чварке) и ако претпоставимо да су се обе врсте једнако куповале лако ћемо доћои до износа од 57.000.000 динара што би по курсу од 117,5 било нешто више од 485.000 евра.

 

A где су ту остали производи и деликатеси… вероватно се може рећи да је у Ваљеву потрошено милион евра само на овој  манифестацији. „Успели смо да направимо идентитет самога града, на неки начин идентитет Србије, јер дуван чварци су сврстани међу 50 појмова који идентификују Србију у свету“, наводи Славан Баточанин, идејни организатор Фестивала дуван чварака.

Srodni tekstovi

1 коментар

Оставите коментар