Задружни савез Војводине упутио захтеве надлежнима поводом тешке ситуације у аграру

Аутор: Gdjakovic
428 посета
НОВИ САД: Тешка ситуација у аграру у периоду пролећне сетве била је повод да заседа Управни одбор Задружног савеза Војводине, који је крајем прошлог месеца усвојио закључке који ће бити прослеђени надлежнима.

ЗСВ, између осталог, захтева хитну интервенцију државе на тржишту кроз обезбеђивање дугорочне мере субвенционисања каматних стопа на кредите код пословних банака и других давалаца средстава. Циљ је да се каматне стопа сведе на, како је речено, неки разуман ниво од 1 до 2 одсто.

Тражи се и да Републичка дирекција за робне резерве откупи по највишим могућим ценама адекватне количине старих залиха пшенице и других ратарских производа, како би се уклонили тренутни поремећаји у понуди и тражњи на тржишту.

Захтева се повећање основних подстицаја за ратарску производњу по хектару, у складу са растом трошкова производње и инфлаторним кретањима у протеклих неколико година.

Такође се захтева укидање ограничења од 20 хектара за остваривање подстицаја у ратарској производњи код задруга и њихових задругара. ЗСВ предлаже да се субвенционишу укупне регистроване површине земљишта на којима се заснива пољопривредна производња.

– Сви пољопривредни производи задруга и задругара налазе у легалном промету, уз плаћање свих пореза, доприноса, такси и других накнада државним органима- рекла председница ЗСВ мр Јелена Несторов Бизоњ. – Многе задруге и задругари располажу са више од 20 хектара регистрованог земљишта.

– Што више поседују то више доприносе буyету, а сразмерно мање од њега добијају. Усвајањем овог захтева омогућила би се праведнија расподела подстицаја, али и смањила сива економија – рекла је Несторов Бизоњ.

ЗСВ захтева и ослобађање од пореза на услуге на заједничку производњу која се обавља између задруга и задругара. Актуелни закон о ПДВ заједничку производњу тренутно сматра промето,м тако да се између задруга и задругара за обављање машинских и других услуга плаћа порез, што оптерећује задружни покрет на начин на који то не би требало, речено је на конференцији за медије.

ЕДН.

Извор: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/zsv-predlaze-mane-kamatne-stope-interventni-otkup-vece-subvencije-09-05 

Srodni tekstovi

Оставите коментар