Житарице јефтиније, а месо скупље

Аутор: Gdjakovic
420 посета

Индекс међународних цена прехрамбених производа опао је у мају, услед значајног пада цена вец́ине житарица, биљних уља и млечних производа, објавила је Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

Индекс цена хране ФАО, који прати месечне промене у међународним ценама прехрамбених производа којима се обично тргује, у мају је у просеку износио 124,3 поена, што је 2,6 одсто мање у односу на април и чак 22,1 одсто испод рекордног максимума постигнутог у марту 2022, објавила је Организација за храну и пољопривреду (Фоод анд Агрицултуре Органисатион) Уједњених нација.

ФАО индекс цена житарица опао је за 4,8 одсто у односу на претходни месец. Светске цене пшенице пале су за 3,5 одсто, као последица обилнних залиха и ново проширење Црноморске иницијативе за жито.
Међутим, међународне цене пиринча наставиле су да расту у мају, захваљујуц́и куповини из Азије и смањеним залихама у неким земљама извозницама, као што су Вијетнам и Пакистан.

Индекс цена меса је такође порастао у мају, повећавши се за један одсто, првенствено вођен стабилном високом потражњом за увозом живинског меса из Азије и учесталом ограниченом понудом говеђег меса у Сједињеним Америчким Државама.

Извор:

Globalni indeks cena hrane opao u maju

Srodni tekstovi

Оставите коментар