Дигитализација: Нектар покренуо апликацију за унапређење воћарства у Србији

Аутор: Gdjakovic
343 посета

Нектар као компанија која је посвећена константном развоју пољоприведе у Србији, започела је процес дигитализације пољопривредног ланца снабдевања кроз креирање посебне апликације и дигиталне базе података НЕКТАР ХЕКТАР.  Ова апликација која је од 25. марта  доступна на Гоогле Плаy Сторе-у, има вишеструки национални значај у домену приближавања свих предности које дигитализација доноси фармерима, унапређења комуникације и модернизације процеса а све у циљу: следљивости сировина на највишем нивоу, боље контроле дневника заштите и едукације произвођача о примени најсавременијих метода заштите, електронског коришћења документације, као и онлине правовременог саветовање фармера од стране стручних лица.

Апликација је осмишљена као свакодневни алат који унапређује рад произвођача воћа на територији Републике Србије, а посебно произвођача који се налазе на територији општина у околини Нектарових фабрика за прераду: Владичин Хан, Бачка Паланка и Ариље.

“Министарство пољопривреде кроз низ активности подржава развој пољопривреде применом савремених научних достигнућа и дигиталних технологија. Међу првим пројектима имамо примену апликације за пријаву сезонских радника коју смо реализовали са НАЛЕД-ом. Показало се да је овај пројекат и те како користан и успешан. Апликација НЕКТАР ХЕКТАР представља свакако искорак у сарадњи пољопривредних произвођача и откупљивача, односно прехрамбене индустрије. Овакве иницијативе су начин како привреда и пољопривредници могу да сарађују на обострано задовољство али и додатни начин да пратимо следљивост производње од њиве до трпезе˝, истакао је  Бранислав Недимовић, Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде поводом почетка рада апликације НЕКТАР ХЕКТАР.

„Ова апликација представља заиста веома важан корак унапређења комуникације у складу са данашњим временом али и још важније, модернизације пољопривреде и то највише у домену праћења сировина, сталне едукације фармера о најсавременијим алатима и заштитама, онлине саветовања – заправо тиме креирамо јединствени Блоцк Цхаин систем у пољопривреди. “, изјавио  је Владимир Јовановић, директор набавке, Нектар групе.

“Радујемо се да заједно са свима заинтересованима, а пре свега са Министарством пољопривреде наставимо да надограђујемо апликацију и да српски фармери ускоро уз помоћ Нектар Хектар апликације постану још конкуретнији на глобалном тржишту”, истакао  је Ненад Мишчевић, ЦЕО, Нектар групе.

Нектар фабрике годишње прераде 120.000 тона воћа и поврћа. Нектар је посвећен развоју воћарства, кроз заокружен процес производње и сарадњу са 10.000 фармера кроз кооперације, а 1.300 фармера директно кроз и предфинансирање у садницама и опреми. Откупљује континентално воће са територије целе Србије, а посебно је посвећен развоју југа Србије кроз присуство у Владичином Хану, Сурдулици, Лесковцу, Мерошини, где кроз бројне кооперантске односе са мањим произвођачима, индиректно омогућава запошљавање великог броја људи и потпомаже развој воћарства и привреде југа Србије. Свака шеста јабука која остане у Србији преради се у Нектар постројењима. За 20 година компанија Нектар је остварила преко милијарду евра бруто додате вредности у Србији, подржала 5.500 радних места у систему вредности, изградила преко 30 брендова, и апсолутни је лидер са 22% тржишног учешћа на регионалном тржишту сокова.

Srodni tekstovi

Оставите коментар