Детаљи система за наводњавање који ће променити пољопривреду у Срему

Аутор: draganadpetrovic
471 посета

Пољопривредници у Срему би 2023. требало да водом из Борковачког и Павловачког језера наводњавају 3.500 хектара. До тада би требало да буде изграђен подземни цевовод од села Јарак до акумалација вредан 15 милиона евра.До језера која окружују плодне оранице, воћњаке и винограде, вода ће стизати цевоводом дугим 22 километра.Канал Јарковачка Јарчина повезан је се Савом. На њему ће бити изграђена црпна станица, одакле ће четири пумпе 1.000 литара воде у секунди потискивати ка Борковачком и Павловачком језеру.

Наводњавање из канала и акумулација смањују трошкове, а повећавају приносе и приходе, кажу пољопривредници.

„Овим пројектом водостај самог канала Јарчине би се повећао, а самим тим ми бисмо имали неку сигурност да бисмо имали дугорочну сигурност, да бисмо имали одржив ниво вода. Пољопривреда без наводњавања у будућности није ништа“, каже Марко Кнежевић, пољопривредник из Јарка.

Највећу корист од новог система имаће пољопривредници који последњих година на јужним падинама Фрушке горе увећају засаде воћа.

Илустрација: Уз наводњавање се повећавају приноси и профит пољопривредника/ Фото: Pixabay

„Ово је велика шанса, на хектару где смо до сада можда правили до хиљаду евра профита, да сада правимо профит који је пута десет, пута петнаест на једној јединици површине. То је оно што мења Србију, оно што квалитативно мења пољопривреду“, каже Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

Део система струјом ће се снабдевати из обновљивих извора. Почетак радова планиран је наредног месеца.

„Важно је да поменемо да се цела ова траса цевовода води уз земљу која је на коришћењу ‘Вода Војводине’, не требају никакве специјалне дозволе и кроз атарске путеве, који припадају граду Сремској Митровици и граду Руми, тако да ту нећемо имати никаквих препрека“, рекао је Срђан Кружевић, директор Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“.

Вредност пројекта који је припреман неколико година је 15.000.000 евра. Финансира се задуживањем код Европске банке за обнову и развој.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4641523/navodnjavanje-selo-jaraj-sremska-mitrovica.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар