ГРНЧАРИЈА „СТОШИЋ“ ИЗ ВРАЊА: Неупоредив укус јела из глинених посуда

Аутор: draganadpetrovic
629 посета

Грнчарија је један од најстаријих заната у људској историји и некад давно храна се припремала и чувала искључиво у глиненим посудама. Квалитетна грнчарија може да опстане и хиљадама година а доказ за то је што овакве посуде археолози често налазе на локацијама древних цивилизација.
У време кад у Србији стари занати практично изумиру и нестају Марјан Стошић из Врања и његов три године млађи брат наставили су стопама свог оца и посветили се овом занату који се с правом може назвати и уметност.

Илустрација: Само део асортимана грнчарије „Стошић“
Захтеван посао
Грнчарија је Марјану и његовом брату у „прстима“ с обзиром на то да су одрасли уз оца грнчара који се израдом глининих посуда бавио од 1963. Након одласка у пензију бизнис је препустио синовима који су додатно унапредили производњу али и задржали традиционалне елементе онако како се најквалитетнија грнчарија изађивала вековима.
– Посао је врло захтеван и тражи доста рада и залагања. Глину ископавамо у пчињском округу неких 40 километара од врања, потом је превозимо у радионицу где се кваси и припрема за обраду. Глина се најпре меље на једној, потом додатно уситњава на другој машини а онда иде у трећу на мешење и тек тад је спремна за рад на точку – објаснио је за Агробизнис магазин Стошић.
Своје глинене посуде изложио је на недавно одржано Сајму Agro Belgrade 2023. и нема ко није застао да погледа његових руку дело.
– Само обликовање ради се искључиво ручно на точку и потребно је знање али и уметничка црта да бисте направили оно што замислите. Радимо брат и ја уз подршку породице и снаје, јер је ово породичан бизнис – додао је он.
Након што он и његов брат вештим прстима обликују глинене посуде оне иду на печење, а потом следи глазирање.
– За разлику од рецимо грнчара из Западне Србије који глинене посуде само испеку ја их и глазирам ради лакшег одржавања. Свака наша посуда је два пута печена и трудимо се да нашим купцима понудимо врхунски квалитет. Глинена посуда мора да буде јака, лака за одржавање и лепа на око – стручно је објаснио Марјан.
Од глине прави буквално све: пекаче разних димензија и облика, , шерпе, лонце за кување купуса, шерпе за сарме и пуњене паприке, чиније за сва чорбаста јела, тавчиће, овалне тањире, кадионице, сланике…
– Приликом употребе глинених посуда најважније је да се оне постепено загревају и постепено хладе. Никако не стављајте глинени пекач у врелу рерну. Такође, нагласио бих да глинене шерпе нису за ринглу на електричном шпорету зато што рингле греју храну на средини. Глинене посуде без обзира да ли су у питању пекачи или шерпе предвиђене су искључиво за рерну – нагласио је Стошић.

Илустрација: Нема доброг купуса и сарме без глинене шерпе

Ненадмашан укус купуса
У јеку промоције здраве исхране и здравих начина припреме јела све више људи се окреће употреби глинених посуда. Не само што је јело припремљено на овај начин здравије већ је и далеко укусније него кад се спрема у обичним металним шерпама.
– Купус или сарме припремљене у глиненим посудама имају ненадмашан укус. Сласт припремљеног јела у глиненим посудама је неупоредива у односу на савремено посуђе. Сама глина даје врло специфичан укус припремљеном јелу, месо је укусније и мекше а при томе задржава више хранљивих састојака – објаснио је Марјан.
На наше питање да ли је тачно да глинене посуде треба пре прве употребе да одлеже у води он истиче да за тим нема потребе кад је у питању његово посуђе.
– Довољно је да их оперете млаком водом како би се скинула прашина, осушите и посуда је спремна за употребу. Након што завршите са кувањем посуда се поново опере ручно млаком водом и са мало благог средства за прање посуђа без претераног рибања, осуши се и поново је спремна за припрему нових јела – додао је он.
Грнчарија „Стошић“ из Врања надалеко је позната по свом квалитету па су му купци људи из целе Србије, али и иностранства.
– Доста купују наши људи који живе и раде у иностранству у Немачкој, Швајцарској или у скандинавским земљама. Моје глинене посуде отишле су и за Америку. Трудим се да испратим укус и захтев купаца, као и да свака посуда коју направимо, без обзира шта је у питању, буде максимално квалитетно јер једино тако можете да задржите купце – рекао је Марјан и додао да се многи враћају како би код њега поново купили глинено посуђе.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар