ГОРАН ЕРОР – ТВ ЛИЦЕ И ПОЉОПРИВРЕДНИК

Аутор: draganadpetrovic
984 посета

Ривица је село у општини Ириг у Сремском округу смештено у западном делу иришке општине. Први пут се помиње 1284.године, а као насеље 1702. године. Као и у већини других војвођанских села, становништво константно опада.
Према попису из 2002. било је 657 становника . Од 1995. године у овом селу се одржавају „Дани бостана“, и „Дани вина”.

Породица Ерор, бави се пољопривредном већ 30 година.Горанов отац је радио у Агро –Руми, и када је остао без посла, јер су у то време државне фирме пропадале, потпуно се окренуо пољопривредној производњи.Ерори се баве сточарством и ратарством. По Горановим речима сваки сточар је и ратар. Обрађује 22 хектара земље.
У почетку су се бавили сточарством и свињарством, међутим касније су одустали од свињарства и сада се баве товним говедарством. Раније су телад куповали у централној Србији,у шумадији, јер по његовим речима, они имају најквалитетнија грла за тов. Сада телад набаљамо у околиним селима, јер нам је то једноставније, не плаћамо оверу транспорта.
“Последња цена пре једно месец дана била је 2,70 центи живе ваге, и то је цена коју нисмо добили у последњи 20 година,прича нам Горан и додаје: Капацитет је 20 грла годишње,тренутно имају 12.
Од ратарских култура гаје пшеницу, кукуруз, соју, луцерку,а познати су и по производњи парадајза и бостана. То задовољава потребе за тов јунади а остатак продају.

Илустрација: Горан Ерор на њиви

Уз помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду,купили су телад за тов, а преко Покрајинског фонда за развој пољопривреде, 2018. године, купили су трактор са каматом од 1 одство. Паметно сам искористио и кредит за ликвидност које је давало Министарство пољопривреде,Управа за аграрна плаћања.
Економиста по звању, аграрни новинар и водитељ, али и узорни пољопривредник. Председник је Завичајног друштва „Фрушкогорје“, коме је приступио још као средњошколац,основаног на иницијативу једног другог познатог Ривичана,проф. др Илије Ћосића,Горан Ерор сматра да су „Дани вина у Ривици“ доста утицали на препород села, манифестација која је обележити 21 година
трајања.
– Манифестацију је покренуло ЗД „Фрушкогорје“, које је окупило све у селу и дало им могућност да се похвале вином који производе. Ове године смо имали преко 400 узорака вина, што „Дане вина“ чини убедљиво најзначајнијом винском манифестацијом у Срему. Установљењем манифестације
Удружење је допринело да се виноградарско-вински сектор у нашем Фрушкогорју поново развија, отворено је неколико нових винарија, поред неколицине месних које су унапредиле производњу, развиле своје капацитете и данас представљају озбиљне винске играче фрушкогорског виногорја. Велики број привредника је подржао наше идеје и донацијама помогао инфраструктурно опремање села. Мислим да је Ривица пример како једно село, кроз слогу и удруживање треба да функционише – истакао је наш саговорник.

Илустрација: Горан се пронашао и у новинарским водама

Како време пролазили све се више налазио у новинарским водама и тренутно ради као уредник пољопривредних емисија“Агродневник“, „Агромозаик“, „Бразде“ и као презентер вести у овој медијској кући. Њему је припала и награда за најбољег аграрног новинара за 2018.
Овај узорни домаћин и његова породица, надају се доброј заради до краја ове године. Упркос значајном поскупљењу инпута, биће ово солидна година, процена је нашег саговорника.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар