Где су најјефтиније а где најскупље њиве у Србији?

Аутор: draganadpetrovic
352 посета

Цена пољопривредног земљишта у Србији је у претходне 3 године порасла за више од 20 одсто. Како показују подаци РГЗ, док се те 2020. године хектар плаћао 6.100 евра, данас за исту површину треба да се издвоји око 1.400 евра више, тј. хектар је 7.500 евра.

Према актуелној понуди на сајту за продају некретнина, цене пољопривредног смештаја се крећу од 50 евра, па навише у зависности од састава земљишта, рељефа, локације, да ли је део плаца пошумљен или не… Најскупље њиве у Србији су оне које имају излаз на аутопут, у близини града или туристичког места.

Такође, како истичу са једног портала за некретнине, тренутно је врло актуелно да се купује јефтино пољопривредно земљиште и да се пренаменује у грађевинско, и ту су инвеститорима посебно занимљива земљишта до стамбених насеља.

Илустрација: Најскупље њиве су на обронцима Фрушке Горе/ ФОТО: Pixabay

Ово су тренутно најјефтиније њиве у Србији

Прегледом огласа, могуће је наћи и далеко ниже цене од просечних.

На пример, у селу Ћелије надомак Гаџиног Хана плац површине 50 хектара продаје се по цени од 2.500 евра.

У околини Ртња, у непосредној близини Сокобање, у селу Врмџа, оглашено је на продају пољопривредно земљиште површине 5,3 ари по цени од 3.500 евра.

Ово су тренутно најскупље њиве у Србији

На обронцима Фрушке Горе, у близини Иришког Венца, плац тј. њиву од скоро 3 хектара, власник продаје по баснословној цени од 650.000 евра, тј. око 2.320 евра по ару. Цену правдају приступом путу, изграђеном инфраструктуром, као и чињеницом да на плацу има скоро завршен објекат површине 400 квадрата.

По истој цени оглашена је и једна њива од 400 ари, на Космају. На поменута 4 хектара како истичу власници постоји већ посађена боровница, као и сва пропратна инфраструктура.

Илустрација: Цена пољопривредног земљишта у Србији је у претходне 3 године порасла за више од 20 одсто

Ево где се продало највише њива ове године

За првих 6 месеци ове године према подацима РГЗ прометовано је 9.372 пољопривредна земљишта. Најскупље њиве продате су у Новом Саду, Бачкој Паланци и Врбасу, док су најјефтиније њиве продате у Зајечару, Алексинцу и Крагујевцу.

Тако је за првих 6 месеци цена ара пољопривредног земљишта ишла од око 400 евра по хектару па све до 36.700 евра!

Извор: https://biznis.kurir.rs/nekretnine/4269970/cena-poljoprivrednog-zemljista-u-srbiji-2023

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар