Вучић: Субвенције за сточаре повећане, уводе се додатне мере

Извор: РТВ, ФОТО: РТВ

Аутор: Gdjakovic
437 посета

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће субвенције по грлу бити повећане са 30.000 на 40.000 и да ће из бужета бити издвојено 900 милиона евра за пољопривреду.
Вучић је на питање да ли су били реални захтеви које су изнели представници пољопривредника у разговору са њим, рекао је да су били апсолутно реални.

„Шта ви тражите од мене? Да шаљем полицију на њих? Шта хоћете од мене? Са овим што ћемо да уложимо то ће бити 900 милиона евра буџет. Нисмо могли да сањамо да ћемо да имамо за пољопривреду 900 милиона евра“, рекао је Вучић након након отварања фабрике Нидек, на питање да ли су били реални захтеви које су изнели представници пољопривредника у разговору са њим.

Он је указао на неке проблеме који постоје, као на пример, како је навео, то што те паре увек заврше код најбогатијих.

Илустрација: Александар Вучић председник Србије у Пријепољу/ Фото: Printscreen Youtube/РТС

„Па су нам сви најбогатији, или девет од 10 најбогатијих су у пољопривреди јер су тајкуни, разни велепоседници.. Некад нас уцене репом, некад сунцокретом, а некад не знам ни чиме. Очигледно да код нас постоји проблем и код дела људи и код дела службеника због корупције, али и зато што недовољно паметно користимо ресурсе…“, навео је Вучић.
Он је додао да постоји политички фактор.

„Наше је да радимо за људе, да ти људи виде колико се боримо, колико новца издвајамо, колико нам је стало до сељака, до произвођача“, рекао је председседник Србије.

Он је додао да је повећање премије добро јер се тиме ојачавају и млекари.

„Невелики део тога, неки део, али не велики део, видеће и произвођачи. Зато смо ишли са повећањем 30.000 на 40.000 (субвенција по грлу), да би то произвођачи могли да виде, да сељак добије те паре. И то све идемо од 1. априла, почетак другог квартала, делимично и ретрокативно“, рекао је Вучић.

Говорећи о првим мерама које ће држава увести у циљу олакшавања пословања пољопривредника, председник је истакао да ће прелевмани за тврде сиреве бити повећани на 300 динара по килограму, као и да ће бити уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Председник је додао и да ће субвенције по грлу за приплодне млечне краве бити подигнуте са 30.000 на 40.000 динара и да ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току.

„Укупан износ повећања је 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у 2023. години бити укупно исплаћено 14,3 милијарде динара“, истакао је председник и додао да ће та мера важити за сва грла млечних крава.

Посебна тема састанка биле су премије за млеко, за које је председник казао да ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу, при чему ће укупно увећање износити 3 милијарде динара, док ће укупан износ за премије за млеко у овој години бити 15 милијарди динара.

На састанку је такође договорено ограничење маржи за које се ради анализа могућности, а усаглашавање финалних износа ограничења у складу са захтевима извршиће се након састанака са млекарима и трговинским ланцима.

Када је реч о најављеном скупу 26. маја у Београду и то што се на појединим медијима критикују грађани који ће доћи на тај скуп и називају „прљавим“, Вучић је рекао да не жели да данашње отварање фабрике Нидек у Новом Саду квари тиме.

Он је додао да прихвата да га називају „руралним, примитивим и крезубим“, а Срђана Миливојевића „урбаним и фенси“.
„Прихватам, ми смо прљави, а они су чисти, али омогућите да ми прљави, крезуби сендвичари имамо право на свој став и мишљење. Ми вама не сметамо да мислите шта хоћете, да изговарате глупости какве хоћете, да ћете да ме обесите… Никакав проблем са тим немамо. Хајде обесите ме, али не можете да обесите ове фабрике, да их подигнете, јер сте све затворили овде“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да иза њега остају фабрике.

„Та брза пруга којом долазите на протесте против мене, остаје иза мене, а не иза вас. Само нас пустите да другачије мислимо и да мислимо да је то најбржи развојни пут за нашу земљу. Ми вас да бијемо нећемо нити да прогонимо. Има нешто што је дозвољено, а нешто што није“, рекао је Вучић.

Упитао је и да ли опозиција мисли да добија нешто заузимањем зграда или путева.

„Не добијате ништа и никад неће добити ништа тиме. То вам гарантујем. То понављам већ 10 година за редом. Ако нисте задовољни, ако хоћете да се вратимо у време на 25 милијарди динара субвенција за пољопривреду, а не 90 милијарди, ако хоћете да се вратимо у време без фабрика, то није никакав проблем. Само се вратите, изаберите их поново, ја немам проблем са тим, али немојте мене да терате да се са тим сагласим“, закључио је Вучић.

Srodni tekstovi

2 коментари

Milan 18. мај 2023. - 12:48

Po grlu čega sa 30 na 40000?mi smo po grlu dobijali 15000

Одговори
Pišta bači 18. мај 2023. - 16:49

Ovaj delimični dogovor i obećanja na „majke mi“ je protivustavan i ništavan!
Nelegitimni predstavnici sa nelegitimnim pregovaračem. Po Ustavu, predsednik republike nema nadležnosti u izvršnoj vlasti!
Đakoviu, toliko bi trebao da znaš!

Одговори

Оставите коментар