Војвођанским паорима на располагању 13 кредитних линија за субвенције

Аутор: draganadpetrovic
354 посета

Покрајински фонд за развој пољопривреде објавио је јавни оглас за 13 кредитних линија и обезбедио око 551 милион динара ради развоја индивидуалних газдинстава, земљорадничких задруга и предузетника у пољопривреди.Конкурси су отворени до 31. октобра, а текстови свих конкурсних линија се могу преузети са сајта Покрајинског фонда за развој пољопривреде https://www.fondpolj.vojvodina.gov.rs/

Фонд за пољопривреду је први пут објавио и кредитну линију за куповину семенске робе, ђубрива и заштитних средстава и тако изашао у сусрет пољопривредницима да се ваљано припреме за сетву јер због суве и топле године имају знатно умањене приносе и налазе се у тешком материјалном положају.

Једино овај кредит се мора отплатити за годину дана, до 30. октобра 2023. године.

Кредити се дају још и за :набавку нове пољопривредне механизације (прикључне и погонске); нових заштићених башта (пластеници и стакленици) и опрему у њима; куповину система противградних мрежа у вишегодишњим засадима воћа и поврћа и винограда; за набавку квалитетне телади и прасади за тов; квалитетних приплодних грла у говедарству, овчарству и свињарству; за куповину пчелињих ројева, кошница и опреме за пчеларство; за доделу кредита за финансирање инвестиција у физичка средства пољопривредних газдинстава у сектору прераде воћа, грожђа и поврћа; набавку опреме за сточарске фарме; за подизање вишегодишњих засада воћа и винограда; за изградњу објеката и набавку опреме намењене складиштењу житарица, воћа и поврћа – силоса, подних складишта, хладњача и кредит за куповину пољопривредног земљишта до пет хектара.Код свих ових кредита заједничко је што је камата један одсто, а то је знатно нижа камата него што дају банке, и што постоји грејс период од годину дана. Једино по кредитној линији за подизање вишегодишњих засада воћа и поврћа грејс период је две године. Највиши износ по овим кредитним линијама износи 4,5 милиона динара, а најнижи је 300.000 динара. Једино се кредитна линија за пчеларе разликује у погледу највишег износа, јер се максимално може добити два милиона динара кредита.

 

Илустрација: Новац је обезбеђен за ратаре, сточаре, воћаре и пчеларе

– Највише новца, око 180 милиона динара, обезбеђено је за куповину нове пољопривредне механизације, а најмање за кредитну линију у области пчеларства, пчелиње ројеве и опрему пет милиона динара – рекао је за „Дневник” в. д. директора Покрајинског фонда за развој пољопривреде др Виктор Молнар, и додао:

– Већ годинама уназад добијамо највише пријава за обнову механизације па смо и ове године за ту намену одредили највећу суму новца. За разлику од те кредитне линије у пчеларству нису велика улагања и то је довољно новца да се купе пчелињи ројеви и опрема. Али у сразмери са интересовањима по кредитним линијама увек се може направити ребаланс и новац преусмерити тамо где је веће интересовање.
В. д. директор Молнар напомиње да Фонд даје кредите на пет и четири године, али да је за куповину квалитетних телади и прасади за тов у 2022. години рок отплате 15 месеци.

– Једино је по кредитној линији за куповину пољопривредног земљишта потребно учешће у износу од најмање 20 одсто од вредности њиве која се купује. Минималан износ по овој кредитној линији је виши у односу на друге линије кредите, износи 600.000 динара, али је максималан износ као и код других кредита 4,5 милиона динара – казао је др Виктор Молнар.

Он напомиње да је прошле године Покрајински Фонд за за развој пољопривреде дао 177 кредита и да у погледу наплате рата кредита нема проблема.

– До краја августа ове године имали смо за 20 одсто већу наплату од оне коју смо планирали – навео је др Молнар.

Извор: https://www.agrotv.net/pokrajinski-fond-za-razvoj-poljoprivrede-pripremio-13-kreditnih-linija/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар