Више пара за воћаре и повртаре

Аутор: draganadpetrovic
246 посета

Воћари и повртари би од аграрног буџета Републике Српске, који ће и идуће године износити 180 милиона КМ, требало да добију више новца, а фокус како пољопривредника, тако и ресорног министарства је, како кажу, производња што више хране.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, рекао је прије неколико дана да ће аграрни буџет наредне године бити исти као ове, а да ће средства бити другачије распоређена.

-Подстицаји за капиталне инвестиције неће бити приоритет као до сада јер су пољопривредници набавили довољно великих радних машина и прикључака. У те сврхе је ове године из аграрног буџета уложено 60 милиона марака, чак 20 милиона више од планираних средстава. Капиталне инвестиције неће бити укинуте, али ће критеријуми бити пооштрени. Морамо обезбиједити довољно хране из домаће производње. С том намјером текућа производња долази у први план. Треба да имамо што више хране. Када су у питању воћари и повртари, сигурно могу рећи да ће и ту бити измјена, поготово када су у питању повртари – рекао је Минић.

Илустрација: Најквалитетније, најбезбједније, најсигурније и најјефтиније наше домаће воће

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, истакао је да је све што су предложили на састанку у Министарству пољопривреде прихваћено и уважено.

-Дуги низ година смо у јако тешкој ситуацији и мислим да ће сви наши приједлози бити прихваћени. Знамо да је најквалитетније, најбезбједније, најсигурније и најјефтиније наше домаће воће. Нама је главни циљ да имамо неку реалну подршку за противградне мреже и тренутно нам је то најпотребније. То је прихваћено и ићи ће са 70 одсто субвенције. Такође, добићемо трећу годину заредом бесплатно 100.000 садница, и уз ове мјере и антифрост који ће нам значити. Приносе ћемо повећати сигурно за 50 одсто, а уклапаћемо се у сортимент који тржиште тражи, јер се тржиште мијења и морамо се прилагодити. Једино што треба да нађемо тржиште, али кад имамо добар сортимент и производ – тржиште ће се наћи, а можемо га и извозити јер нам је сад отворено и азијско тржиште, осим Руске Федерације. Битно је да идемо на измјену сортимента и подмлађивање расада – нагласио је Дојчиновић за Независне.

Илустрација: Више пара добиће и произвођачи поврћа

Истакао је да су воћари тражили да имају буџет за производњу и прераду воћа од шест до седам милиона КМ те да он тренутно износи четири милиона КМ, што је, по његовом мишљењу, јако мало.

-Ово је реална цифра и мислим да ћемо се наћи на око шест милиона КМ. Немамо разлог да будемо незадовољни и мислим да ће воћари овим постигнутим договором бити задовољни – поручио је Дојчиновић.

Извор: https://srpskainfo.com/znamo-da-je-najkvalitetnije-najbezbjednije-najsigurnije-i-najjeftinije-nase-domace-u-planu-vise-novca-za-vocare-i-povrtare/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар