„Браћа Руси“ ће оборити додатно цену пшенице?

Аутор: Gdjakovic
450 посета

Русија има велике залихе пшенице–прети даљи пад цена

Потражња за руским житом даље је огромна због њене све веће конкурентности на тржишту

Продужење Црноморског споразума о коридору за житарице је и даље упитан, а званично истиче 17. јула. Садашња ситуација у украјинским лукама није оптимистична, а „Дојче веле” је недавно пренео да нови споразум није ни на видику.

Истовремено, извоз руске пшенице у јулу процењује се на 3,7 до 4,1 милион тона у односу на просечних 2,8 милиона тона.

Такав резултат подстичу повољни тржишни услови и рекордно високе залихе па би број испорука могао такође да буде рекордан за овај месец, предвиђа руска консултантса кућа „Совекон”, а преноси „Агроклуб”.

Према њиховим подацима од 11. јула количина закључених уговора о продаји жита повећана је на 4,5 милиона тона у односу на 2,2 милиона 7. јула и 1,1 милион почетком овог месеца.

Потражња за руском пшеницом и даље је велика због њене све веће конкурентности, истиче се у извештају. Цена руског жита је нижа од од оне на париском Матифу. Залихе, по процени Ростата, почетком јуна биле су 15,6 милиона тона у поређењу 9,7 милиона прошле године. Стручњаци ове куће коментаришу да би руски извоз могао да представља додатни притисак на пад цена ове житарице на глобалном нивоу.

–У случају да заиста не дође до продужења споразума, цене неких основних намирница би могле да порасту– навели су аналитичари за Ројтерс.  Али истичу да је ситуација ипак боља него непосредно пре почетка сукоба у Украјини, побољшано је снабдевање житарицама и оне сада уместо из Украјине долазе из других држава попут Русије и Бразила. Према извештају те агенције, цене пшенице су ове године пале за 17 одсто, а кукуруза за око 26.

За време трајања овог споразума Украјина је успела да извезе 32,8 милиона тона пољопривредних производа, укључујући 16,8 милиона тона кукуруза и 8,9 милиона тона  пшенице. Пре рата је извозила отприлике 25 до 30 милиона тона кукуруза годишње, углавном преко Црног мора, и 16 до 21 милилон тона пшенице.

Како коментаришу, у случају да се споразум не обнови, овај коридор може да функционише и без Русије уз велико „али”. Наиме, тада ће вероватно порасти премије осигурања од ратног ризика које се наплаћују приликом упловљавања у подручје Црног мора, а већ сада коштају хиљаде долара. Питање је и би ли бродовласници пристали на такав ризик.

Портал истиче да је извоз копненим путем преко ЕУ земаља је проблематичан и због логистичких проблема, али и зато јер се очекује већа жетва у источној Европи због чега би луке попут румунске Констанце могле да имају проблема с количинама, загушењем и кашњењем у испорукама. Ту је, додаје се, и анимозитет неких ЕУ земаља према украјинским пољопривредним производима.

https://www.politika.rs/scc/clanak/561772/rusija-psenica

Srodni tekstovi

Оставите коментар