Борба с кризом: Шпанија привремено укида ПДВ на храну

Аутор: draganadpetrovic
248 посета

Шпанија ће на пола године укинути порез на додату вредност на основне прехрамбене производе како би својим грађанима омогућила да лакше превазиђу економску кризу. Ово је само једна у низу мера које њена власт спроводи са циљем унапређења стандарда.Премијер те земље Педро Санчез најавио је да ће ПДВ са четири одсто бити снижен на нула одсто, односно укинут. Ова мера односи се на основне прехрамбене артикле као што су хлеб, сир и поврће. Када је у питању остала храна, попут на пример тестенина, тај порез ће бити снижен са 10 на пет одсто.

Шпанска влада ће такође за породице који имају годишњи приход мањи од 27.000 евра уплатити једнократну помоћ од 200 евра. Циљ ове мере је ублажавање последица инфлације која је значајно подигла трошкове живота.

Илустрација: ПДВ се укида на 6 месеци како би се заштитили најсиромашнији грађани

Најављен је и наставак политике сниженог ПДВ-а на струју и гас, али и даље спровођење одлуке да се најсиромашнијим домаћинствима која не могу да плате струју она не искључује.

Иначе, Шпанија је у септембру ове године определила 30 милијарди долара за подршку својим грађанима који се тешко боре са растом цена, а пре тога је обезбедила за све грађане бесплатан јавни превоз возовима.

Извор: https://www.agrotv.net/spanija-privremeno-ukida-pdv-na-hranu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар