Аустралија има превише оваца, домаћини чак поклањају грла јер немају довољно сточне хране

Аутор: Gdjakovic
441 посета

Презасићеност овчетином у Аустралији је довела до пада цена, а неки фармери убијају или поклањају своје овце да би уштедели трошкове уместо да их гаје на фарми. Цене овчетине су пале за 70% у протеклој години на 1,23 долара по кг објавла је Аустралислисјка организација произвођача меса. (У откупу)

„Аустралија је имала неколико веома добрих сезона у последњих неколико година, што значи да је стадо оваца достигло 78,75 милиона грла – највеће од 2007. године“, рекао је аналитичар глобалне понуде ове организације Tim Jackson.

Формирању великог стада оваца погодовале су три године натпросечних падавине у аустралским регионима где се гаје оваце, као што су Нови Јужни Велс и Викторија.

„Што је више падала киша и што је тржиште дуже остајало у покрету, то је више нагнало произвођаче да задрже овце које би иначе искључили из производње, а као резултат тога, број је наставио да расте“, рекао је за TV CNBC председник овчарске организације Andrew Spencer.

„Пољопривредници су видели огроман пад профитабилности… Многе овце можда немају тржиште које би могло довести до тога да фармери уништавају животиње“, рекао је за TV CNBC Steve McGuire, потпредседник групе за заступање пољопривредника WAFARMERS. Он је додао да би фармери радије дали животиње него да их убију, али није било много оних који узимају бесплатне овце. Снижене цене су двоструки ударац за фармере, који сада морају дуже да хране огромна стада, а  временске прилике ове године су погоршале. Многе овце можда немају тржиште што би могло довести до тога да фармери уништавају животиње.

Аустралијски метеоролошки биро недавно је регистровао најсушнији септембар у историји, а суво време не попушта. Биро је у новембру упозорио да ће  Ел Нињо наставити што  указује на то да ће наредних неколико месеци и даље бити релативно вруће и суво.

Лоше временске прилике ће смањити залихе хране.

Као резултат тога, фармери покушавају да смање своје стадо, што може укључивати слање стоке у кланице и прерађиваче меса. „Услови у 2023. били су сушнији него у последње три године… Ово је утицало на поверење произвођача и повећану понуду оваца и јагњади прерађивачима“, рекао је Jackson. Али објекти за прераду меса, или кланице, нису у стању да довољно брзо уреде велики број оваца.

„Повећана испорука оваца у кланице дошла је у време када прерађивачи још увек нису у пуном капацитету због недостатка радне снаге“, рекао је суоснивач пољопривредне консултантске фирме EPISODE 3, Matt Dalgleish.

Заостатак непрерађених залиха из прошлогодишњих залиха такође је допринео уском грлу у кланици, рекао је McGuire  из WAFarmers-a.

Шта то значи за цене – да ли је јагњетина јефтинија?

Аустралија је водећи светски произвођач и извозник овчијег меса, а прекомерна понуда је извршила притисак на смањење глобалних велепродајних цена. Али шта ниже цене значе за купце прехрамбених производа који желе да послуже свој следећи оброк од јагњетине. Упркос паду цена оваца, малопродајни попуст тек треба да се одрази у истој мери, приметио је McGuire. Woolworths Group, велики аустралијски ланац супермаркета, најавио је да ће смањити цене јагњећих производа за 20%.

Међутим, неки фармери размишљају о томе да не паре своје овце како би смањили трошкове, додао је МцГуире. Ово би могло довести до пада броја младих оваца, што би могло прилично брзо да помери тржиште оваца са превелике понуде на недовољно.

Недавно истраживање Националне федерације фармера показало је да се више од 60% анкетираних аустралијских фармера не осећа позитивније у погледу будућности пољопривреде у односу на пре годину дана.

Извор: Australia farmers are giving sheep away for free (cnbc.com)

Srodni tekstovi

Оставите коментар