Алармантно упозорење водећег светског трговца пољопривредним производима

Аутор: draganadpetrovic
79 посета

СВЕТ чекају „ратовима за храну“ јер су геополитичке тензије изазвале пораст протекционизма усред забринутости због смањења залиха, сматра један од највећих светских трговаца пољопривредним производима „“Olam Agri“.

Компанија са седиштем у Сингапуру део је шире групе „Olam“, која послује у више од 60 земаља и снабдева храном и индустријским сировинама 22.000 купаца широм света.

-Водили смо много ратова због нафте. Водићемо веће ратове око хране и воде, рекао је извршни директор „Olamа“ Сани Вергезе.

звршни директор је упозорио да су трговинске баријере које су наметнуле владе које желе да подрже домаће залихе хране погоршале инфлацију хране.

Илустрација: Водићемо веће ратове око хране и воде, рекао је извршни директор „Olamа“ Сани Вергезе

Како преноси „Financial Times“, цене хране су почеле да расту након пандемије и порасле су након ескалације украјинског сукоба и западних санкција Русији. Рестрикције су довеле до тога да је неки извоз житарица и ђубрива блокиран, продубљујући несигурност хране у сиромашнијим земљама и погоршавајући кризу трошкова живота.

Истовремено, велики трговци пољопривредним производима остварили су рекордне профите у 2022. години, истакао је Вергезе.

Према његовим речима, повећана инфлација цена хране је делом резултат владиних интервенција пошто су богатије земље гомилале вишкове стратешких роба што је „створило претерану неравнотежу између понуде и потражње“.

-Индија, Кина, сви имају залихе. То само погоршава глобални проблем, рекао је.

Климатске промене, које су ометале пољопривредну производњу на глобалном нивоу, такође су довеле до пораста протекционизма широм света, тврди Вергезе. Он је подсетио да је Индонезија забранила извоз палминог уља 2022. како би заштитила локално тржиште, док је Индија прошле године увела ограничења извоза одређених врста пиринча у настојању да обузда растуће домаће цене.

-Видећете све више и више тога, рекао је Вергезе на конференцији „Redburn Atlantic“ и „Rothschild“ и позвао руководиоце потрошачке индустрије, међу којима су били и челници компанија „Кока-кола“ и АБФ, да се „пробуде“ и предузму више акција у вези са климатским променама.

Илустрација: Велике земље ограничавају извоз и стварају залихе

Шеф УН-а за људска права Вокер Тирк раније је упозорио да свет иде ка катастрофалној будућности у којој ће десетине милиона људи бити у опасности од глади ако се свет не позабави адекватно климатским променама.

Екстремни временски догађаји имају значајан негативан утицај на усеве, стада и екосистеме, што доводи до даље забринутости око глобалне доступности хране, рекао је он.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1383071/rat-hranu-nestasica-hrane-zalihe-hrane

Srodni tekstovi

Оставите коментар