Ако одбијете попис следи огромна казна

Аутор: Gdjakovic
464 посета

Пописивачи ће од 1. октобра до 15. децембра обилазити пољопривредна газдинства и бележити чиме располажу, а за оне који их не приме су спремне казне.
Пописивачи ће од 1. октобра до 15. децембра обилазити пољопривредна газдинства и бележити чиме располажу. Прикупљаће се подаци о земљишном фонду, радној снази, броју стоке… Они ће морати да прођу петодневну обуку. Резултати пописа су, кажу стручњаци, важан показатељ у ком правцу би будуће мере подршке пољопривреди требало креирати.

Пописивање пољопривреде у Србији почело је 1. јуна, када су се током три недеље правна лица самоанкетирала уносом података преко веб-Упитника. Овај процес ће се наставити у периоду од 1. до 15. октобра. Првог октобра на терен ће кренути и обучени пописивачи који ће током два и по месеца прикупљати информације о пољопривредним газдинствима на основу Адресара у којем су уписана. Све податке уносиће директно у електронски Упитник на лаптопу.

– Пописом пољопривреде 2023. биће обухваћена сва пољопривредна газдинства на територији Србије, без обзира на статус – породична газдинства, газдинства правних лица и газдинства предузетника“, објашњавају у Републичком заводу за статистику. „У Попису ће се, потпуним обухватом, прикупити подаци о основним обележјима пољопривредних газдинстава: идентификациони подаци газдинства, земљишни фонд и категорије коришћења пољопривредног земљишта, подаци о радној снази и подаци о броју стоке – прецизирају у овој институцији.


Сва пољопривредна газдинства су обавезна да учествују у попису. Током читавог поступка велика пажња биће посвећена заштити података, а пописивачи су дужни да податке до којих долазе у току пописивања чувају као пословну тајну. Свако одбијање давања података или давање нетачних података и свака злоупотреба службених статистичких података повлачи прекршајну одговорност и новчану казну.

Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај правно лице које обавља делатност пољопривредне производње ако одбије да пописивачу да податке о газдинству који се прикупљају у складу са овим законом или му да нетачне или непотпуне податке.

Новчаном казном у износу од 30.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај одговорно лице у правном лицу из става 1. овог члана. Новчаном​​ казном од 20.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај предузетник који обавља делатност пољопривредне производње ако одбије да пописивачу да податке о газдинству који се прикупљају у складу са овим законом или му да нетачне или непотпуне податке (члан 19. став 3).

Новчаном казном од 20.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај носилац породичног пољопривредног газдинства или пунолетни члан породичног пољопривредног газдинства коме су познати подаци који се прикупљају, ако одбије да пописивачу да податке о газдинству који се прикупљају у складу са овим законом или му да нетачне или непотпуне податке.

Новчаном казном од 30.000 до 50.000 динара казниће се за​​ прекршај пописивач, координатор и друго физичко или правно лице које је задужено за обављање послова у вези с пописом, као и одговорно лице у правном лицу које обавља послове у вези с пописом, ако:

1) не обавља послове пописа благовремено и на прописан​​ начин (члан 20. став 1);

2) не води рачуна о тачности уписа података који су дали даваоци података (члан 20. став 2);

3) не чува као тајну податке о пописаним пољопривредним газдинствима до којих дође током обављања послова који су му поверени (члан 20. став 3).

Новчаном казном од 50.000 до 100.000 динара казниће се за прекршај члан пописне комисије који је овлашћен за располагање средствима на подрачуну за посебне намене ако ненаменски и незаконито троши средства са подрачуна пописне комисије​​ (члан 17. став 2). На узорку ће, наводе, бити прикупљени подаци о наводњавању површина под усевима, начину држања стоке, обради и одржавању земљишта, употреби ђубрива, стању пољопривредних објеката, механизацији и опреми.

– Подаци о органској производњи и примењеним мерама руралног развоја биће преузети из евиденције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – кажу у РЗС.

Извор: https://informer.rs/vesti/drustvo/821759/poljoprivredna-gazdinstva-kazne

Srodni tekstovi

8 коментари

Triton 22. август 2023. - 12:18

Slobodan svet Hahahahahahhaah

Одговори
Драган 22. август 2023. - 20:34

После пописа ћемо знати каква смо беда од државе. А после пописа би требало да нам Ђура каже колико су се задужили и где су паре потрошене. И дали су при чистој свести били кад су се задуживати…

Одговори
GRADINJAR 22. август 2023. - 13:31

Zašto bi seljak odbio popis kada nema šta da krije a nemaju šta da potpišu.
Pre nego što krenu u popis nadležni da im daju napismeno zašto je u selima napon struje 160v , zašto seljak u sušnom periodu nema vodu za piće i kada će država da popravi puteve koje je uništila a njie učestvovali u izgradnji.

Одговори
deki 23. август 2023. - 05:34

vraca se vreme komunizma.

Одговори
Dejan 23. август 2023. - 20:47

Popis svega cime se raspolaze za dalje unistenje seljaka.. sve ce gore biti… ostace šačica velikih njih ce posle lakse da slome.. meso iz laboratorije,gmo…

Одговори
Andrejevic gazdinstvo 23. август 2023. - 18:30

MOJ OTAC JE 2018 IMAO 2 KRAVE I 45 KOZA NIKO NIJE MARIO GODINAMA IZ DRZAVE DA ODE KOD NJEGA I PITA DALI TREBA NESTO. SADA MOGU DA DODJU KOD MENE DA VRSE POPIS, IMAM SAMO JEDNU PATKU I NJOM NESTO NIJE U REDU.

Одговори
Dragan 24. август 2023. - 07:56

Pa normalno da nenoemalni jedino to i umeju.Da popišu da bi oni što proizvode viruse imali informaciju na šta da udare

Одговори
Ivan88 27. август 2023. - 12:53

Popisuju da bi nas oporezili sto imas marine,zgrade,njive da bi ovi neradnici u grad ziveli i gologuzani…..

Одговори

Оставите коментар