Реч стручњака: Како до органске биљне производње

Аутор: draganadpetrovic
552 посета

ЛЕСКОВАЦ
Обрада земљишта у органској производњи има за циљ да побољша мрвичасту структуру земљишта чиме се олакшава продирање воде и ваздуха и омогућује повољна биолошка активност. Микроорганизми, којима се правилном обрадом омогућава нормалан рад, стварају неопходне хранљиве материје за исхрану биљака.
У органској производњи треба водити рачуна о земљишту, као о најважнијем природном ресурсу, без којег је тешко замислити квалитетну производњу и добре приносе. Без обзира што је наука постигла завидне резултате у погледу развоја технике, информатике, сателита, свемирских летелица и другог ипак живот на земљи зависи управо од тих неколико сантиметара површинског биоактивног слоја земљишта.
Због тога произвођачи у органској производњи, као свесни и активни еколошки чувари животне средине за одржавање природних особина земљишта треба да примењују низ мера:
-обраду земљишта у оптималном временском року
-лакша оруђа

  • подривање доњег слоја земљишта
  • малчирање, настирање земљишта
  • формирање парцела оптималних величина
  • садњу дрвореда и жбуња
  • ђубрење органских и минералним природним ђубривима
Илустрација: Из архиве Агробизнис магазина

Да би се земљиште добро припремило за сетву и да се корену биљке омогући нормалан развој потребно је применити следеће мере:
користити лакше тракторе (мања потрошња енергије по јединци површине, слабије гажење)редовно подривање доњег слоја до 40-60 цм,комбиновати више операција у једном проходу и
током летњих месеци применити само плитку обраду ( да се смање губици влаге) и засејавати биљке за зеленишно ђубрење које уједно чувају земљиште од негативних утицаја разних ерозија. Машине које се користе у органској производњи су по својој конструкцији рангиране од једноставних до врло сложених и специфичних. Најједноставнија је турбомотика где се мотичица монтира иза једног точка, који се гура напред уз помоћ две ручице, тако уништавајући изникли коров у међуредном простору. Поред комбиноване дрљаче постоји читав низ међуредних култиватора за разбијање корова са ротирајућим звездастим мотичицама чији се нагиб може регулисати, затим постоје самоходне справе за плевљење. Исчешљавање корова из усева врши се вертикалним и хоризонталним четкалицама чија се предност огледа у томе што исчеткани коров остаје на површини земљишта и врло брзо се осуши.

Илустрација: Ефиксана борба против инсеката


Термичко сузбијање корова се врши разним пржилицама са ужим и ширим радним захватима. Пржење је веома ефикасно ако се врши у оптималном времену, ти непосредно пре ницање културних биљака, а корови су у то доба већ изникли и имају 1-2 пара листова. Специјална комбинована дрљача (Comb harrow) је изузетно користан алат у обради земљишта под органском производњом. Може се употребљавати као класична дрљача за растресање тврдог земљишта пре сетве. Вишенаменски је алат и састоји се од финих зубаца који су причвршћени на флексибилни оквир који прати неравнине земљишта и повија се. Висина оквира, зупци и њихова раздаљина од 30 мм обезбеђују темељно дрљање и уједначење рада као и слободан пролаз ђубрива међу зупцима, а биљке се не оштећују. Брзо и једноставно намештање угла зубаца и намештање точка одређује дубину, притисак и агресивност дрљања. Цомб харроњ је ефикасан као већина хербицида који се користе код нас. Погодан је за житарице, а успешно се може користи и у другим културама (кромпир, репа, пасуљ, соја, кукуруз, бели лук, репица, травњак итд.). Лако га је користити а његова ефикасност се одмах примећује.
Comb harrow дрљача је веома користна зато што је:

  1. Изванредан и изузетно ефикасан у сузбијању корова. Успешно замењује хербициде и доказује да је сузбијање корова могуће без скупих и штетних хемикалија.
  2. Има прихватљиву цену у односу на друге сличне алате и на цену хербицида што је битно са економског аспекта органске пољопривреде.
  3. Comb harrow има важан психолошки ефекат. Једноставан је, савремен и привлачан алат. Лак је за управљање, погодан за мале фарме и може се користити за обраду у многим пољопривредним културама.
    Постојећа механизација уз малу адаптацију може се успешно користити у органској пољопривреди.

Бобан СТАНКОВИЋ, дипл.инж.пољ.

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-kako-do-organske-biljne-proizvodnje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар