105 тона хране донирано кроз FoodSHare платформу

Аутор: draganadpetrovic
251 посета

Након 18 месеци од лансирања,FoodSHare платформа окупила је више од 150 регистрованих корисника- 91 у Србији и 61 у Северној Македонији, и омогућила дистрибуцију вишкова хране хуманитарним организацијама и друштвеним заједницама на транспарентан и приступачан начин. Платформу је развило Удружење за иновације и предузетништво Foodscale Hub са идејом да повеже банке хране, потенцијалне доноре и хуманитарне организације како би заједничким снагама решили проблем бацања хране, подстакли на друштвену одговорност и очување животне средине.
“Према истраживању Уједињених нација, у Србији се годишње баци око 700.000 тона хране чиме долази до загађења животне средине, а тиме на неки начин бацамо и све ресурсе који су уложени да се та храна направи.Са друге стране, испод линије апсолутног сиромаштва у Србији живи око 500.000 људи, међу којима је 100.000 деце. Спречавање бацања хране је од изузетног друштвеног значаја, поготово када се та храна достави онима којима је стварно потребна. Зато је важно да дамо храни још једну шансу и будемо активни део решења-“рекао је Вукашин Орсић, менаџер FoodSHare платформе.

Илустрација: FoodSHare платформа у бројкама

Путем платформе је помоћ добило више од 50 хуманитарних организација у Србији и Северној Македонији. Платформа је подржана од стране Црвеног крста Војводине, Банке хране Београд, Банке хране Војводине,Фондације Ана и Владе Дивац и многих других. Вредност дониране хране која је до сада дистрибуирана износи више од 200.000 евра.
FoodSHare платформа је настала у оквиру европског пројекта Плоутос и један је од 11 пилот решења широм Европе који имају за циљ да реше бројне изазове у пољопривредно-прехрамбеном сектору. Пројекат је финансиран из програма Европске уније за истраживање и иновације- Хоризонт 2020.
Уколико компаније, хуманитарне организације и друга правна лица желе да подрже ову друштвено одговорну иницијативу,локалну заједницу и учествују у очувању животне средине и подршци угроженима,могу се регистровати на платформи, а коришћење свих функционалности у потпуности је бесплатно.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар