Пољопривредници протестују јер су први на удару зелене агенде

ИЗВОР: YОУТУБЕ/ПРИНТСЦРЕЕН/ЕУРОНЕWС

Аутор: Gdjakovic
391 посета

Пољопривредници и зелене групе су се у четвртак окупиле испред Европског парламента због закона о обнови природе који је предложила ЕУ, док су тензије наставиле да расту око будућег облика зелених амбиција ЕУ.

Закон, предложен у јуну 2022, има за циљ да преокрене драстичан пад европске природе, где је 81 одсто станишта у лошем стању, а 1.677 европских врста угрожено изумирањем.

Међутим, закон је наишао на велики отпор од стране пољопривредне заједнице и оних са десне стране Европског парламента, јер су одбори за пољопривреду (АГРИ) и рибарство (ПЕЦХ) вец́ гласали за потпуно одбијање закона.

Сада су фармери из ЕУ изашли на улице Брисела са једним јасним циљем: „да се осигура да закон о обнови природе не буде одобрен“.

„Време је да притиснемо дугме за паузу, пошаљемо га назад Комисији и заиста питамо где виде произвођаче хране у Европи који се уклапају у будуц́ност обнове природе“, рекла је Лоде Цејсенс, председница фламанског удружења фармера.

За Цејсенс, закон мора бити „радикално измењен“ да би био рационалан и реалистичан за питања са којима се фармери суочавају.

У међувремену, Тим Кулинан, потпредседник дела пољопривредног удружења ЕУ ЦОПА-ЦОГЕЦА, рекао је да је пољопривредна заједница „са ужасом и збуњеношцћу посматрала“ како се закон развијао у Европском парламенту последњих месеци.

„Ми смо ти који би били први на удару овог закона, ми смо ти који би морали да сносимо трошкове, ми смо ти који бисмо изгубили делове, ако не и све наше земље за обнову тресетишта. Само вас молимо да слушате наше пољопривреднике и да не игноришете наше савете“, рекао је он.

Протест је уследио пошто су преговори о том досијеу наишли на камен спотицања у среду (31. маја) када је највећа група у Европском парламенту, Европска народна партија, напустила преговоре уочи кључног гласања у комитету за животну средину, који води предмет.

Без природе нема ни хране

Међутим, протест је наишао на контрапротест зелених група које су се супротстављале наративу да закон на било који начин угрожава сигурност хране.

„Без биодиверзитета и здравог земљишта, не може бити пољопривреде и сигурности хране. То је требало да буде јасно одавно“, рекао је Леиф Милер, савезни менаџер зелене групе НАБУ.

Активисткиња Greenpeace ЕУ за природу Сини Ераја, нагласио је да је обновљена природа „најбоља одбрана ЕУ од поплава, суша и топлотних таласа, неопходна за отпорност европских пољопривредних и прехрамбених система“.

„Две трећине пољопривредног земљишта у ЕУ је већ деградирано. Овакви проблеми су оно што заиста прети да заустави одрживе фармере или да угрози производњу хране, управо због чега је потребан снажан закон о обнови природе“, рекла је она, оптужујуц́и оне који протестују због закона о „вођењу рата између заштите природе и одрживе пољопривреде“.

У међувремену, посланик Зелених у Европском парламенту Беноит Бито, и сам фармер, придружио се онима који подржавају закон, истичуц́и да „нема смисла“ сукобљавати фармере са биодиверзитетом.

„Без природе није могуц́а ни пољопривреда“, рекао је он.

Протести су подстакнути писмом које је потписало више од 150 научника у знак подршке предлогу за обнову природе, у којем они тврде да обнова побољшава сигурност хране и не искључује економску активност, са користима које су далеко веће од трошкова.

„Ако ЕУ жели да поврати здравље, продуктивност и отпорност својих копна и мора и да природа настави да подржава европску безбедност хране, запошљавање, ублажавање климатских промена и економију, она мора да одобри и примени свој Закон о обнови природе“, писало је у писму.

(ЕУРАЦТИВ.рс)

Извор: https://euractiv.mondo.rs/poljoprivreda/a1739/Protest-farmera-ispred-Evropskog-parlamenta.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар