Пољопривреда Италије у проблему

Аутор: Gdjakovic
600 посета

РИМ, 16. октобра (Тањуг) – Због климатских промена производња меда у Италији је у овој години, у односу на прошлу, опала за 95 одсто, а у неким северним покрајинама маслиновог уља је произведено чак 80 мање, пише дневни лист „Ил Фато котидијано“, поводу Светског дана исхране који се обележава сваке године 16. октобра.

Као последица климатских промена опала је и производња вина највише у регији Тоскана, где је ове године произведено 25 одсто мање него прошле године. Због тога што су зимске температуре прошле године, календарски касниле, у регији Лазио уништено је 70 одсто производње лешника. Истовремено због високих летњих температура парадајз је минулог лета преверемено сазрео, није било могуће сакупити сав род из техничких разлога, па је око 20 одосто пропало.

Слично је и са другим пољопривредним културама као што је принач, чији је род био 10 одсто нижи у односу на предходну годину. Италија производи половину од укупних потреба Европе. Због климатских промена драстично је опао и род воћа, пре свега крушака, брескви и кајсија. Ове климатске промене и њихов утицај на пропљопривредну производњу Италију је кошстао, у протеклој деценији, више од 14 милијарди евра.

Због географског положаја Италије, климатске промене у су за 20 одсто брже или више изражене него другде, тврди председница италијанског огранка Светске фондације за природу (WWФ), Ева Алеси. Једна од последица је да пољопривредници у јужним покрајинама, на Сициљи и Сардинији например, уместо медитерансаких почињу да узгајају егзотично воће и повр

Srodni tekstovi

Оставите коментар