ЕУ ће заштитити пчеле од пестицида

Аутор: Gdjakovic
422 посета

Европска комисија је позитивно одговорила на захтев Европске грађанске иницијативе (ЕЦИ) „Спасимо пчеле и пољопривреднике“, који су тражили одрживу употребу пестицида и обнављање природног станишта за пчеле. Како је саопштено, о конкретизацији мера се тренутно преговара и оне треба да буду ускоро усвојене.

Европска комисија признала је важност пчела као опрашивача у пољопривреди, грани привреде која је кључна за сигурност хране у ЕУ. Такође, наглашава се важност пчела у борби за очување биодиверзитета, односно биолошке разноликости. Недавно обележен Светски дан пчела (20. мај) био је повод и да се ЕУ огласи и на тему броја пчелињих кошница на фармама.

„У 2020. години на фармама широм ЕУ било је 8,1 милион кошница, што је делимична слика правог стања, јер су Пописом пољопривреде забележене само кошнице на фармама (у неким земљама, попут Немачке, кошнице се не сматрају делом фарми)“, додаје се у саопштењу.

Румунија је како се додаје, имала 1,5 милиона кошница на фармама, више од било које друге земље ЕУ. Италија и Грчка су имале по милион кошница на фармама, а затим следе Шпанија (0,9 милиона кошница), Бугарска (0,9 милиона) и Португал (0,7 милиона).

Пчеле позитивно утичу на приносе у пољопривреди широм ЕУ опрашују широк спектар усева који се гаје у топлијим, као и хладнијим крајевима.

Највец́и број кошница на фармама по регионима пописан је у шпанском региону Екстремадура (300.220), а затим у португалском региону Норте (257.040), док се румунски регион Норд-Вест (250.510 кошница) налази на трећем месту.

Извор:

EU prihvatila inicijativu za spas pčelarstva i poljoprivrede

Srodni tekstovi

Оставите коментар