Пољопривредници на мукама, проблеми се нижу, а надлежни немају слуха

Аутор: Gdjakovic
501 посета

Произвођачи млека у Српској захтевају да исплата премије по грлу почне што пре, а у складу с подацима с терена о грлима у процесу откупа млека. Такође, траже да се повећа квота са 100 на 150 л/ха за регресирано гориво за ратарску производњу.

“Село плива, а министар се чешља” – тако су пољопривредници, у једној реченици, описали тренутно стање у аграру Републике Српске. Стање у производњи, с посебним акцентом на млекарство, највећи број њих оцењује лошим. Већ одавно кажу није “пет до 12”, него је и 12 прошло, преноси Српскаинфо.

„Усеви под водом, навалиле штеточине, ове године скоро НИГДЕ НЕЋЕ БИТИ НИ ШЉИВЕ“ Обилне падавине и поплаве оставиле пустош, пољопривредници у Српској најављују ТЕШКУ ГОДИНУ.

Константне падавине пустоше њиве, откупљивачи обарају цену млека, а потицаји касне. За то време, како тврде из Удружења пољопривредних произвођача – млекара РС, игнорише их и ресорни министар Саво Минић.

– Све је под контролом, рибе су нахрањене – ситуацију иронично коментарише фармер, Властимир Усорац, уз фотографије поплављених поља.

Проблеми су бројни – пад откупних цена млека, изостанак подршке од стране Министарства, несташица сточне хране која је ионако у дефициту због суше прошле године те немогућност обављања сетве због лошег времена. Додатне трошкове пољопривредницима узрокује и пресијавање на већини парцела.

– Од 210 грла већ сам продао 40. Хране имам за још два месеца, а новца за куповину нове немам јер је све уложено у дуплу сетву – појашњава на свом примеру ситуацију која је врло слична и код других фармера.

Трава је углавном полегла и струнула на њивама

Посејано је, кажу, тек око 50 посто кукуруза, и од тог је пола пресијано или се мора пресејати, трава је углавном полегла и струнула на њивама због обилних падавина и лошег времена.

– Поново се касни с исплатом потицаја за млеко, а обећани потицај по грлу није још ни на видику. Министар упорно избегава још од априла састанак с представницима удружења – каже Усорац.

Писмо министру
Да су тражили хитан састанак с министром, доказује и дописом који прилаже, а на адресу МПШВ РС, на руке министра Минића, упућен је 30. маја ове године. Неколико дана раније, Управни одбор Удружења анализирао је сегменте који непосредно утичу на млекарски сектор и сви су “црно на бело” достављени министру.

– Чак и на парцелама где је сетва обављена, обилни пљускови утицали су на испирање земљишта и семена, тако да су очекивани приноси минимални – упозорили су млекари.

Такође, навели су и проблем за жутом рђом пшенице, посебно у равничарским пределима уз реку Саву. Када је реч о капиталним инвестицијама, у допису министру, наводе да је Млијекопродукт д.о.о. одустао од суфинансирања набавке јуница, што ће утицати на одустајање значајног броја произвођача од планираног проширења стада, а један део њих ће одустати због очекиваног смањења приноса и могућности исхране стоке.

– Банкарски сектор очекује смањену солвентност пољопривредника, те је већ примећено да тешко одобравају или не одобравају уопште кредитна средства. Слично је и за друге врсте капиталних инвестиција – упозорили су и додали да је у међувремену дошло до другог узастопног смањења откупне цене сировог млека, прво 0,03 КМ, те је најављено смањење од 1.јуна за 0,05 КМ код Млијекопродукта, док су други прерађивачи спустили цену и више.

Истовремено, наводе, повећава се увоз млека у Босну и Херцеговину, што непосредно утиче на конкурентност домаће производње, пише Агроклуб.

Захтеви млекара

Произвођачи захтевају да исплата премије по грлу почне што пре, а у складу с подацима с терена о грлима у процесу откупа млека. Такође, траже да се повећа квота са 100 на 150 л/ха за регресирано гориво за ратарску производњу, образлажући да ће се значајне површине морати пресијавати (дупла сетва) јер је семе испрано или је струло.

– Молимо Вас да што пре одржимо састанак. На састанку би испред Удружења дошла четири представника – стоји на крају дописа.

Писали су млекари и Млијекопродукту, које су обавестили да се не слажу са смањењем откупне цене млека, наводећи да додатно обарање цене представља један вид црвене линије.

(Агроклуб)

Извор:

Poljoprivrednici iz Srpske na mukama, problemi se nižu (blic.rs)

Srodni tekstovi

Оставите коментар