Десетине хиљада хектара избрисане

Аутор: Gdjakovic
440 посета

КИЈЕВ – Због уништења бране хидроелектране Каховка поплављене су десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта на југу Украјине, а најмање 500.000 хектара, које је остало без наводњавања, могло би да се претвори у „пустиње“, саопштило је украјинско министарство пољопривреде.
Украјина, велики светски произвођач и извозник житарица, оптужила је Москву да је починила ратни злочин дизањем у ваздух бране у хидроелектрани, коју је Русија окупирала на почетку рата, преноси Ројтерс.

Руски званичници тврде да је Украјина извела саботажу на брани Каховка, како би скренула пажњу са неуспеле контраофанзиве и како би прекинула водоснабдевање Крима.

Кијев је проценио да је око 42.000 људи изложено ризику од поплава чији врхунац се очекује током данашњег дана, а председник Володимир Зеленски рекао је да је урушавање бране оставило стотине хиљада људи без нормалног приступа води за пице.

„Уништење хидроелектране Каховка доводи до тога да би се поља на југу Украјине следеце године могла претворити у пустиње“, саопштило је министарство пољопривреде.

У јучерашњем саопштењу се наводи да це катастрофа прекинути снабдевање водом 31 система за наводњавање у украјинским регионима Дњепар, Херсон и Запорожје.

Министарство је саопштило да су 2021. године, пре руске агресије на Украјину, ови системи обезбеђивали наводњавање на 584.000 хектара са којих је пожњевено око 4 милиона тона житарица и уљарица.

Уништење бране оставило је без воде 94 одсто система за наводњавање у Херсону, 74 одсто у Запорожју и 30 одсто у Дњепру, наводи се у саопштењу.

Министарство се позвало на прелиминарне процене које указују да це око 10.000 хектара пољопривредног земљишта на десној обали Херсонске области,коју контролише Кијев, бити поплављено.

„Неколико пута више земљишта ће бити поплављено на левој обали региона, који је тренутно под окупацијом, саопштило је министарство.

Министарство није саопштило колико би житарица могло бити изгубљено због поплава, а украјински министар пољопривреде Никола Солски рекао је Ројтерсу прошле недеље да се очекивао принос од 18 милиона тона озимих житарица и да пшеница доминира у производњи.

Око 100 људи блокирано у поплавама у Новој Каховки, за седам се трага низводно

Око 100 људи у граду Нова Каховка је блокирано, а на хиљаде дивљих животиња је умрло од последица рушења бране Каховка на Дњепру, саопштио је данас руски градоначелник тог града под руском контролом Владимир Леонтјев.

Он је навео да се преко 30.000 кубних метара воде сваке секунде излива из резервоара који је брана задржавала, и додао да се предузимају спасилачки напори да се ослободе људи заробљени у поплавама, преноси Ројтерс.

Неименовани званичник хитне помоћи је изјавио да су гробље, гробље за стоку и посебна јама у којој су дезинфиковане мртве животиње, били прекривени водом.

Вршилац дужности гувернера Херсонске области Владимир Салдо је рекао да се између 22.000 и 40.000 људи нашло у области катастрофе у целој Херсонској области.

„Само седам људи још није пронађено, али постоји могућност да су се склонили на острва и сада је већ могуће доћи до острва. Ако је неко тамо, биће спасен“, објаснио је Салдо.

Украјина и Русија криве једна другу за уништење бране, због чега су се поплавне воде прошириле по ратној зони и приморале хиљаде људи на евакуацију.

Поједини стручњаци сматрају да се брана можда срушила због ранијих оштећења и интензивног притиска на њу.

Извор:

https://rtv.rs/sr_lat/evropa/poplavljene-desetine-hiljada-hektara-poljoprivrednog-zemljista;-oko-100-ljudi-blokirano-u-poplavama-u-novoj-kahovki_1451339.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар