Јелена сарађује са пољопривредницима и чварке не одбија

Аутор: draganadpetrovic
272 посета

За нашу земљу која располаже са 3,2 милиона хектара обрадивих површина, од чега је највећи део у Војводини, пољопривредна производња је веома значајна, али све је теже бавити се њоме, због климатских промена и других утицаја.

То не треба да нас спречи да улажемо у једну од најбитнијих грана привреде, каже Јелена Сикимић, која је завршила студије на Пољопривредном факултету у Новом Саду, у оквиру смера Фитомедицина и мастер студије на Ратарском смеру, а ради као комерцијалиста и директно сарађује са пољопривредницима.

– Ова година је била много боља од екстремно сушне претходне, због чега и су приноси били изузетно мали. Ипак, због кише се на неким местима задржавала вода, након чега су неке биљке биле потопљене попут сунцокрета, који је настрадао на неким местима и до 100 посто – каже Јелена, која ради за америчку компанију и пласира њихове производе. – Имала сам доста оптимизма што се тиче продаје, јер сматрам да ако је нешто квалитетно, увек ће се пробити на тржиште. Људи су имали позитивне реакције, јер је препарат на природној бази и биљке су на њега добро реаговале. Треба бити стрпљив у оваквом послу и истрајан, иако вам се некад чини да није лако, на крају се исплати.

Илустрација: Главни савет ратарима је очување пољопривредног земљишта

Важан део њеног посла је и вођење огледних поља.

– Ратари преполове своје парцеле, на једној страни третирају нашим производима, док другу страну оставе нетакнуту, и посматрају како се производ показао. Ниједна година није иста, сваке године су улагања различита, но битно је остати у току и имати свеже резултате, како би понудили референцу. Огледи су за све јако битни, јер ако су резултати позитивни, лакше ћемо уверити купце у квалитет производа и придобити њихово поверење – прича Јелена Сикимић, чији главни савет ратарима је очување пољопривредног земљишта, јер је то нешто што не може нико да им одузме.

Посао комерцијалисте, вели наша саговорница, пре свега је непосредан рад са људима различитих профила, а то је увек изазовно.

– Наш народ је традиционалан и људи су врло гостопримљиви, одмах вас са врата сачека кафа и ракија, а ако имају сточарску производњу, понуде вас својим домаћим производима. Заиста је топла, пријатна и породична атмосфера, па стекнете утисак да их познајете цео живот. Мој први састанак је био дан када је купац правио чувени свињокољ, због чега су ме на столу дочекали свежи чварци, које нисам могла да одбијем – каже Јелена.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/sve-je-teze-baviti-se-poloprivrednom-proizvodnom-nasi-ratari-prihvataju-nove-preparate-23

Srodni tekstovi

Оставите коментар